Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Няма как един човек от една политическа партия да държи кодовете на машините и да манипулира вота. Това не е една флашка, която се разнася напред-назад". Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в кулоарите на парламента днес. До думите му се стигна след като вчера прокуратурата се самосезира заради твърденията на Георги Свиленски и Корнелия Нинова от БСП, че вотът е бил манипулиран.

"Това, което служебното правителство и ЦИК направиха, е да гарантират прозрачност, честност и демократичност на изборите. Тези прословути кодове на машините бяха достъпни за всички, които се запишат да присъстват на отварянето на кодовете, така че те да бъдат достъпни до представители, които разбират какво се получава. Един код е доста сложен механизъм в хиляди страници, така че тези, които имаха достъп и можаха да видят как работят машините, дали могат по някакъв начин да бъдат манипулирани резултатите, бяха там", каза още Донев.

Той не отговори дали би останал служебен премиер, ако парламентът отново не успее да сформира правителство. Посъветва обаче депутатите да съставят правителство, да изготвят нов бюджет и да разпишат дългосрочните си политики.

"Дали продуктите, които са преработени от суровия петрол освен бензин и дизел могат да бъдат изнасяни, защото една рафинерия освен бензин и дизел произвежда и други продукти, които ако няма как да бъдат изнесени, те трябва да стоят на склад. А те трябва да бъдат изнесени, защото не отговарят на нашия или на европейския пазар, така че тук е един нонсенс - или рафинерията трябва да спре, защото ще се задръсти от продукти, които няма къде да реализира, не може да имаш разрешение да доставяш суров петрол и да го преработваш, но продуктите, които не се реализират тук на пазара, да не могат да бъдат изнесени", обясни още служебният премиер.