Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОРИСЛАВ САРАФОВ
БОРИСЛАВ САРАФОВ

Цялата стратегия на МВР е сбъркана - преследват се мигрантите вместо каналджиите, казва директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор

Цялата стратегия на МВР в момента е сбъркана. Преследват се мигрантите вместо каналджиите. Каналджийството е високо организирана престъпна дейност. Участниците са организирани по начин, по който лесно осъществяват контакти с международните си партньори, основно с тези в Турция. Това каза директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор. Борислав Сарафов по Би Ти Ви.

"Специално в Истанбул и Одрин има т.нар. борси за каналджийски услуги". Той разказа каква е схемата за мигрантите, които искат да заминат към  Западна Европа. По неговите думи те оставят пари в в офиси, магазини, уречени места предварително уговорени суми от 4 до 6 хил. евро. Тези пари се отблокират, когато мигрантът стигне до желаното място, той изпраща видеоклип или се обажда по телефона. През това време парите са при доверени лица в магазин. Щом мигранът пристигне, трафикантите в Турция получават получат.

"После преминават през оградата, която не е никакво препятствие. Поемат ги българи, някой шофьор, който има само такива функции, после друг и накрая заминават за Западна Европа", каза Сарафов. 

"Присъдите трябва да са по-строги, но това не зависи от МВР или от прокуратурата, защото те се налагат от съда. Размерът на наказанията се определят от тежестта на извършеното престъпление", добави той.

Присъдите се налагат от съда, не от прокуратурата или следствието, заяви Сарафов. Дали е нужно повишаване на санкциите или не, това е преценка на законодателя, добави той. Сарафов отправи апел към прокуратурата да иска възможно максимално строги и ефективни присъди за всички категории извършители. По думите му наказанията трябва да са неизбежни. В момента МВР се бори с последствията, а не с причините, допълни той. Не мисля, че са необходими по-тежки санкции, а да се прилага законът, добави Сарафов и посочи, че е било изключително лош знак към колегите му закриването на специализираните съд и прокуратура.

Борислав Сарафов коментира и негативните позиции на Нидерландия и Австрия за приемането на България в Шенген, посочвайки, че това е очаквано с оглед на случващото се на българските граници.

Сарафов посочи, че в случая, в който Георги Семерджиев блъсна с джипа си две момичета в София, се борят за ефективно и справедливо наказание. Прокуратурата, надявам се, да иска максималното възможно наказание и този човек да бъде изолиран от обществото за известно време и то за немалък срок, допълни той.

Сарафов изрази мнение, че съдът ще наложи присъда за непредпазливо деяние на причинителя на смъртта на журналиста Милен Цветков.

По случая, в който друг шофьор причини смъртта на френска гражданка на околовръстното шосе на София и в близост е имало и полицейска кола, която след инцидента се оттегля, Сарафов каза, че това е „тъжна и жалка, нелепа история“. По думите му в МВР има проблеми в момента. Колегите от полицията трябва да се огледат, да „поразчистят къщичката и наистина да структурират правилно това министерство“, добави Сарафов. В отговор на въпрос дали проблемът е само в МВР, Сарафов каза, че в момента най-видимите дефекти са там.

Случая с прокурорския син от Перник Сарафов коментира, че бащата се е провалил като родител, но не може да бъде накаран да напусне системата, въпреки че главният прокурор го призова да си подаде оставката. Моралните категории не са по-маловажни от законите, каза още Сарафов.