Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия вече не може да разчита на "Генерал Зима"
СНИМКА: Pixabay
Русия вече не може да разчита на "Генерал Зима" СНИМКА: Pixabay

Киев е помагал неведнъж за победите на Русия. Помагал е да бъдат победени Наполеон и Хитлер. "Генерал Зима" винаги е трябвало да бъде добър приятел на руските сили. Но тази година лоялността му не е толкова сигурна.

Президентът Владимир Путин вече не може да разчита на стария съюзник на Русия, след като войниците на Кремъл в Украйна са изправени пред разкъсващ сняг и дъжд, и температури, които падат до -20 градуса по Целзий, и по-ниски.

В продължение на месеци специалисти и военни анализатори предполагаха, че зимата ще доведе до прекъсване на боевете по фронтовете в Украйна, но става все по-ясно, че и двете страни ще се опитат да наложат предимствата си в студа, като всяка от тях ще мобилизира своите генерали. "Генерал Зима" срещу "Генерал Измръзване".

Руският план е да обезсили украинските граждани, като спре електричеството и отоплението, докато украинците искат да организират набези на командоси и да тренират артилерията си върху зле екипираните руски военни, които нямат зимна екипировка и топла храна, съобщава "Политико".

"Сраженията се водят денем и нощем, независимо от времето", заяви от фронтовата линия бойният медик и бивш украински депутат Егор Фирсов. "Вчера валеше сняг, радвахме се на това, защото няма нищо по-лошо от леден дъжд".

Украинското министерство на отбраната също даде да се разбере, че планът е да се поддържа натискът през зимата. "Тези, които сега говорят за възможна пауза във военните действия поради ниските температури през зимата, вероятно никога не са правили слънчеви бани през януари на южния бряг на Крим", подигравателно написа украинското министерство на отбраната в туитър в неделя.

Без почивка

Според Катерина Степаненко от Института за изучаване на войната  "Руснаците възобновяват и засилват настъпателните си операции югозападно от Донецка област".

Украинците също са пренасочили сили, за да подсилят линията си, казва Ник Рейнолдс от британския Кралски институт на обединените служби, който извършва оперативен анализ за украинския генерален щаб.

Рейнолдс добави, че украинците искат да изтласкат руснаците на източния бряг на река Днепър, за да спрат руските артилерийски обстрели.

Той също така подозира, че руснаците могат отново да увеличат силите си на границата с Беларус северно от Киев в опит да отклонят украинските сили от фронтовата линия на юг и изток.

Източник от украинските служби за сигурност заяви, че руски военни самолети очевидно тестват украинската противовъздушна отбрана по границата.

Руски военни блогъри в телеграм пък казват, че украинците изграждат още гранични наблюдателни постове, оборудвани с електронни подслушвателни устройства, и засяват минни полета северно от Чернигов.

Междувременно боевете са ожесточени около Луганск, където украинците са установили слабости в руската отбрана. 

Студена или мека зима?

Украинците са на две мнения дали искат тежка или мека зима. Един мек сезон би помогнал да се предпази цивилното население на Украйна от последиците от руското разрушаване на електропреносната мрежа на страната. Но това би означавало и кални условия, което ще затрудни придвижването на войските и техниката както за тях, така и за руснаците.

Студената зима със замръзнал терен би помогнала и на двете страни, но мразовитите условия вероятно ще се отразят зле на руските войски и тяхното некачествено оборудване.

Институтът за изследване на войната е съгласен, че "Генерал Измръзване" вероятно ще бъде в полза на украинците. 

"Зимното време може да нанесе непропорционални щети на зле екипираните руски сили в Украйна", заяви ISW.

Руското министерство на отбраната оповестява усилията си за по-добро обучение и екипиране на своите войски, което най-вероятно е стъпка, която ISW тълкува като опит "да потуши общественото недоволство" в Русия от условията, които се очаква да издържат руските войници.

Руските сили получават бронежилетки и каски иранско производство. Но те едва ли ще могат да се сравнят с качеството на облеклото и екипировката, които западните съюзници на Украйна доставят на украинските войски.

Да се върнем към основното

На гражданския фронт украинците се опитват да победят "Генерал Зима", като се опитват да попълнят запасите от резервни части, за да закърпят повредената електрическа мрежа, и търсят хиляди и хиляди дизелови и термични генератори. Те също така молят за повече системи за противовъздушна отбрана.

Украинските национални лидери, регионални губернатори и кметове на градове правят всичко възможно, за да се подготвят за зимата.

Кметът на Киев Виталий Кличко подготвя града си да издържи на студената и мрачна зима и се надява да избегне масови евакуации. Той призовава повече от 3 милиона жители на Киев да съхранят достатъчно вода, храна и провизии за зимата. Администрацията му подготвя около 1000 центъра, в които жителите могат да се стоплят и нахранят.