Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Не можех да повлияя на Путин, за него е важна само властта“. Това заяви бившият германски канцлер Ангела Меркел“ в интервю за „Шпигел“, цитирано от БГНЕС. 

Пред медията Меркел отново защити политиката си спрямо Русия преди февруарската инвазия в Украйна, заявявайки, че не е имала възможност да повлияе на Владимир Путин.

„Опитах се да организирам европейски преговори с руския президент и френския президент Еманюел Макрон през лятото на 2021 г. Но нямах възможност да го направя по свой начин“, каза Меркел пред германския вестник. „Всички знаеха, че напускам поста през есента“.

След четири мандата на поста, канцлерът Меркел напусна поста през декември 2021 г. Тя посети Москва за последен път през август 2021 г. и каза пред германско новинарско списание, че „всичко там е много ясно: то е от гледна точка на силовата политика“. Тя добави: „За Путин има значение само властта“.

Показателно е, че Путин е довел външния министър Сергей Лавров със себе си на последната им среща, каза тя. Преди това двамата са разговаряли насаме, отбеляза бившият канцлер.

В светлината на нахлуването на Путин в Украйна, което беше предшествано от седмици на масивно военно натрупване по границите на Украйна, мнозина твърдяха, че Меркел и други лидери на ЕС е трябвало да възприемат по-твърд подход към Кремъл. Експерт по външна политика в нейната Християндемократическа партия (ХДС), депутатът Родерих Кизеветер, е сред онези, които казваха, че е знаела, че Путин се опитва да раздели и отслаби Европа, но е вярвала, че "меката сила" е правилният подход. Преди инвазията той твърдеше, че Германия е твърде зависима от руския газ.

В интервю Меркел каза, че нейната позиция по Украйна в проведените в Минск мирни преговори е дала време на Киев да се защитава по-добре срещу руската армия.

Меркел каза, че не съжалява за напускането на поста през декември, но съжалява, че нейното правителство не успява да постигне напредък не само по кризата в Украйна, но и по конфликтите в Молдова, Грузия, Сирия и Либия, в които е намесена Русия.

И тя, и Путин са имали пряк опит от живота в комунистическа Източна Германия – тя е израснала там, а той е служил там като съветски офицер от КГБ, извършвайки тайна разузнавателна дейност. Путин владее немски, а Меркел руски.