Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цените в Русия ще растат, а руснаците ще трябва да се простят и с някои стоки и услуги СНИМКА: АРХИВ
Цените в Русия ще растат, а руснаците ще трябва да се простят и с някои стоки и услуги СНИМКА: АРХИВ

Мобилизацията и мъжете, които се укриват от властите ще предизвикат трусове на трудовия пазар

Цените на стоките растат, а те стават все по-дефицитни

Руската икономика е изправена пред няколко сериозни предизвикателства, които при определено стечение на обстоятелствата могат да се окажат земетръс от девета степен. Първо, бедността в страната расте. Ако през цялата 2021 г. тя бавно е намалявала от 20,8 милиона души до 12,4 милиона, то след началото на войната отново се връща на 20,9 милиона и леко се понижава през второто тримесечие до 17,6 млн. или 12,1% от населението. По данни на немския Statista Research Department жизненият минимум, необходим за хранителни продукти, дрехи, лекарства, комунални и транспортни разходи, е около 15,2 хил. рубли, което е около 253 долара.

Средната заплата до края на 2021 г. е

била 56 хил. рубли,

което по сегашния курс е 933 долара. След войната и как тя се отразява на бюджета, данните са засекретени и е много трудно анализаторите да преценят реалното въздействие върху руската хазна и докога тя ще успява да държи нивата на бедност в тези нива.

Второ, с частичната мобилизация 50 хил. вече са на фронта, а още 250 хил. се подготвят за там. Но предвид пораженията, които нанасят украинците с ракетите на HIMARS, някои от тези неопитни руснаци ще бъдат убити,

други ще се

върнат инвалиди,

с психически травми, с различни заболявания или нетрудоспособни.

Някои от тези новобранци са имали по-малко от 10 дни обучение, съобщи неотдавна The Times. "Те им дават в най-добрия случай основното, а в най-лошия – нищо, и ги хвърлят в битка, което предполага, че тези момчета са буквално пушечно месо", обяснява пред медията Уилям Алберк, експерт по руските въоръжени сили.

В страната вече се говори, че ще има втора, а след това и трета мобилизационна вълна. Тоест огромен брой мъже ще бъдат извадени силово от трудовия пазар и не е ясно кога и колко от тях ще се върнат по работните си места.