Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Свръхзаразността е основната разлика между новия ковид вариант и предишните, но е по-малко смъртоносен

Не мина много време от откриването на щама омикрон, известен като „Кентавър” или BA.2.75, и сега има нова заплаха. Учените вече говорят за ултрабързото разпространение на нова версия на омикрон BA.5, който неофициално е наречен със страховитото име „Цербер”. В древногръцката митология Цербер е свирепото триглаво куче на бог Хадес, пазещо входа на царството на мъртвите. Името на триглавото куче е избрано за вируса поради агресивното му и скоростно разпространение по света. Подобна свръхзаразност е основната разлика между новия ковид вариант и предишните.

Той получи обозначението BQ.1.1. В Европа, където заболеваемостта от коронавирус расте в разгара на есента, лекарите вече заговориха за трета вълна на омикрон и неговите подвидове. Според Роспотребнадзор няколкостотин генома на Цербер вече са секвенирани в 30 страни.

„Това е същият омикрон, но друга мутация. При Цербер има важна разлика от предишните мутации: той живее в горните дихателни пътища и не стига до белите дробове. Поради това, от една страна, той е много по-заразен, а от друга, много по-малко смъртоносен “, отбелязва руският пулмолог д-р Владимир Антонов.

Какво се знае за него досега:

- идентифициран е в много страни на всички континенти;

- не е единственият с мутации в шиповия протеин;

- той не е последната от мутациите;

- симптомите му са близки до ТОРС (тежък остър респираторен синдром): хрема, кашлица, главоболие и мускулни болки;

- в рисковата група на първо място са възрастните хора и страдащите от хронични заболявания.

Според експерти този подвид носи нови мутации в шиповия протеин, който е отговорен за взаимодействието с клетката и подпомагането на вируса да навлезе в тялото ни. „Не бих казал, че тези мутации по някакъв абсолютно радикален начин променят свойствата на вируса, но една от тях прави така, че 17% от антителата срещу шиповия протеин стават неефективни, друга заобикаля 10% от антителата. Взети заедно, те правят предишния имунитет, получен в резултат на заболяване или ваксинация, по-малко ефективен“, казва проф. Алберт Ризванов, директор на Научния и клиничен център за прецизна и регенеративна медицина към Института по фундаментална медицина и биология на Kазанския федерален университет. Той смята, че новата версия BQ.1.1 потенциално може да предизвика следващата вълна от заболеваемост. Тя сега най-често се среща в Обединеното кралство и в някои американски щати. Симптомите на инфекцията, която причинява, се регистрират като леки и болестта преминава без сериозни усложнения, каквито се наблюдаваха при щамовете „алфа” (британски), „бета” (южноафрикански) или „делта” (индийски), казва ст.н.с. Михаил Болков от Института по имунология и физиология на Уралския клон на РАН. Според него новите мутации на коронавируса го правят все по-наподобяващ настинка, която може да бъде причинена от десетки постоянно мутиращи различни вируси. „И едните, и другите не създават стабилен имунитет. И тук има биологичен смисъл. Не бива да се губят ресурсите на тялото за създаване на постоянен имунитет срещу редовно променящ се патоген, обяснява ученият. - Ето защо омикрон не оставя дълготраен имунитет след преболедуване или ваксинация, връщайки се при хората в променен вид.“ Въпреки това, според Михаил Болков, статистиката показва запазването на кръстосания имунитет и успешната мобилизация на силите на организма срещу коронавируса, въпреки че навлизането му в тялото не е блокирано. Ето защо все още е необходима ваксинация на всеки шест месеца, в съответствие с препоръките на лекарите. Като цяло Цербер може да предизвика повишаване на заболеваемостта в Европа, но няма да промени нищо фундаментално за лекарите и пациентите.

Възможност за заразяване с Цербер съществува дори ако пациентът е ваксиниран и е прекарал преди това омикрон и класически COVID-19.

В Европа се очаква BQ.1 и BQ.1.1 да станат преобладаващите варианти на коронавирус до края на есента. В САЩ те са регистрирани при 44% от случаите.

Симптомите при Цербер не се различават много от предишните версии на вируса:

- треска или втрисане;

- кашлица;

- задух или затруднено дишане;

- умора;

- болка в мускулите;

- главоболие;

- загуба на вкус или мирис;

- възпалено гърло;

- хрема;

- гадене или повръщане;

- диария.

Поради факта, че симптомите са подобни на омикрон и класическия коронавирус, само тестването може да определи точно Цербер.

Възможни последици

Лекарите не са установили ефекти, които да са различни от други щамове на коронавируса. Ако пациентът е бил болен от Цербер, той може да изпита симптоми на постковиден синдром:

- умора;

- диспнея (задух);

- кашлица;

- проблеми със съня;

- косопад;

- проблеми с концентрацията и паметта;

- храносмилателни проблеми;

- сърдечносъдови нарушения.

Профилактика и лечение

При първите симптоми на остра респираторна инфекция трябва незабавно да се консултирате с лекар. Добре е да се направи ковид тест, който ще установи с кой щам на вируса сте се заразили.

Лечението се избира индивидуално за всеки пациент, в зависимост от симптомите и съпътстващите заболявания. Лекарите препоръчват да се пие много вода и да се следи температурата. Самолечението може да е опасно, тъй като може да доведе до влошаване на състоянието.

При лека форма на заболяването се препоръчва самоизолация, почивка и придържане към инструкциите на лекарите. При средни и тежки форми се препоръчва хоспитализация.

Лекарите обаче уверяват, че новият щам ще минава много по-бързо и по-леко от предшествениците му. Хоспитализация се налага само при пациенти със сериозни съпътстващи хронични заболявания.

Ваксината срещу коронавирус може да не предпазва от инфекция с Цербер, но тя намалява риска от хоспитализация и смърт. Поради по-бързото разпространение на вируса експертите препоръчват носенето на маски, дистанциране, миене на ръцете.

Според д-р Владимир Болибок, алерголог-имунолог, при следващата мутация COVID-19 ще загуби способността си да заразява хората. Ако има много големи изменения в шипа на коронавируса, тогава той няма да може да се „залепва“ за човешките клетки. Човешкият протеин, към който се придържа, не се променя, но шипът се променя, уточнява д-р Болибок. Той е уверен, че няма да последва нова атака от коронавируса, тъй като според него до 95% от населението на света е имало контакт с него. Имунната защита ще трае поне 5-6 години, смята експертът.