Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев. Кадър БНТ
Ивайло Мирчев. Кадър БНТ

Ивайло Мирчев от "Демократична България" определи връщането на хартиената бюлетина като изключителна щета за обществото.

Той заяви, че от формацията му са изключително изненадани от БСП не толкова заради позицията им за връщането на бюлетината, а защото това беше първия законопроект, който внесоха в новото Народно събрание.

"Не звучи искрено, когато се появяваш в студиата и казваш колко си загрижен за доходите на хората и за инфлацията и след това първото, което да направиш в Народното събрание, е да върнеш хартиената бюлетина. Да оставим настрана колко ретроградно е това", заяви Мирчев пред БНТ.

Той подчерта, че от "Демократична България" не искат нови избори, но няма и да приемат правителство на всяка цена.

"Не бързаме за избори. Ние наистина не искаме да ходим на избори. Искаме да има правителство, но не на всяка цена. Важно е да влезем в еврозоната, в Шенген. Само че Шенген започва да се изпарява. И знаете ли защо? Нидерландия не ни пуска, защото има едно "Капитан Андреево", където години наред са се случвали нещо, които вече всички знаят - голяма част от контрабандата е минавала оттам. Много пъти са сигнализирали различни европейски държави през последните 12 години, но Борисов не е взимал мерки. И там е една и съща котарашка фирма. И големият проблем не е, че са пускали плодове и зеленчуци с пестициди, а че е минавала много голяма контрабанда оттам. Това е една от причините за Шенген", заяви Мирчев.

Той допълни, че "Демократична България" има много различия с БСП, но отказа да коментира дали това означава, че не биха седнали на масата на преговорите при евентуален трети мандат.

"Ако вземем третия мандат, ще се държим разумно, както досега. С БСП не ни разделя само хартиената бюлетина. Пречи ни отношението на БСП към вероломното поведение на Путин в Украйна, позицията им срещу еврозоната и срещу модернизацията на Българската армия. Не коментирам обаче дали ще говорим с тях или не, защото сме на път да станем рекордьори с пет избори за една година", изтъкна той.

Ивайло Мирчев посочи, че ГЕРБ няма партньори за реализация на първия мандат и ще е интересно какво обяснение ще дадат за това.

За местните избори "Демократична България" и "Продължаваме промяната" ще е добре да се явят с единен кандидат в поне София, каза още той.