Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

42-годишната Хана Дебенъм
СНИМКА: facebook/Hannah Debenham
42-годишната Хана Дебенъм СНИМКА: facebook/Hannah Debenham

42-годишната Хана Дебенъм от Укфийлд, Източен Съсекс, която приела украинска бежанка, е била обвинена в съвременно робство, след като я помолила да й помага повече в миенето на чинии. Тя е била разследвана в продължение на два месеца след обвинението, преди делото да бъде прекратено тази седмица, когато не са намерени доказателства.

Бежанката-майка, която не може да бъде назована по юридически причини, се оплакала в полицията, че "от нея се очаквало да чисти и подрежда къщата за малко или никакви пари под прикритието на украинската схема за заселване", твърди полицейският доклад.

 "Просто искахме да помогнем. Ако бях обвинена, щеше да се наложи да декларирам това и щеше да е постоянна пречка за кариерата ми. Те също така говориха със съпруга ми и му казаха, че ако бъда призната за виновна, може да ме очаква доживотен затвор. Това беше най-лошото преживяване в живота ми", заяви Хана Дебенъм пред "Дейли мейл".

Тя добави, че адвокатът ѝ е определил действията на полицията на Съсекс като "възмутително превишаване на правата".

Украинското семейство е живяло с Хана Дебенхам само от три седмици, когато е повдигнато обвинението.

Сагата започва, когато Хана и съпругът й търсят домашна помощница, която да работи в дома им. Натъкват се на профила на украинка на 30 години, която твърди, че е учителка по английски, и се свързват с нея.

Според Хана те постигнали споразумение, което позволявало на учителката и нейната десетгодишна дъщеря да останат при тях при условие, че тя ще изпълнява задълженията на детегледачка два до три дни в седмицата, за което ще й се заплаща 200 лири.

"Първите няколко седмици бяха прекрасни, но те не почистваха след себе си, а количеството съдове, които трябваше да се измият, бързо се удвои. Обясних ѝ, че трябва да помага повече, дори ѝ показахме как да използва съдомиялната машина", спомня си Хана.

Майките се скарали, след като г-жа Дебенхам не могла да закара гостенката си на среща, тъй като работела от вкъщи.

"Тя затръшна вратата, а аз просто си помислих: Уау, как може да се държи с мен по този начин? Бях я возила на толкова много срещи с лекари и социални служби, но ѝ обясних, че трябва да уважава факта, че работя и не винаги мога да я водя".

Нещата стигат до разгара си, когато украинската майка взема със себе си петгодишния син на Хана, за да посети близкото училище.

Когато момчето й казало, че има нужда от тоалетна, тя го инструктирала да използва откритата площадка, като се избърше с листа.

"Тя беше шокирана, че съм разстроена, и каза, че не би ми казала, ако е знаела, че ще реагирам по този начин. Чувствах, че вече не мога да ѝ се доверявам напълно за децата си и решихме, че споразумението вече не ни устройва", коментира майката.

Само няколко дни по-късно Хана твърди, че украинската й гостенка й се е обадила, докато е била на работа, и е казала, че напуска. Минути след това в дома на Хана пристигнали полицаи, които поискали да говорят с нея. Те казали, че е обвинена в робство.

В полицейския доклад се казва, че украинската майка е твърдяла, че е принудена да работи през повечето дни, да се грижи за децата и от нея се очаква да чисти и подрежда къщата.

Твърди се, че тя е била използвана като робиня и детегледачка на пълен работен ден срещу малко или никакво заплащане под прикритието, че й помага в украинската схема за заселване.

Срещу Хана Дебенъм така и не са повдигнати обвинения, тъй като полицията не намира доказателства в подкрепа на твърдението.

 "Откакто пристигнаха в Обединеното кралство и докато живееха при нас, смятам, че ние и местното училище им давахме повече от най-необходимото. Осигурихме училище за дъщеря й, училището осигури помощник-учител на пълен работен ден само за дъщеря й, тъй като тя не говореше английски.  Организирахме срещи за игра, за да помогнем на дъщеря й да се установи в училище, водехме ги на излети в парка и на плажа, на барбекю с приятели, насърчавахме майката да си намери местна работа, за да ѝ помогнем да възстанови бъдещето им. Но в замяна на това тя ме подложи на голям стрес."