Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп предупреди преизбрания с категорична победа губернатор на Флорида Рон ДеСантис да не се кандидатира за президент през 2024 г. Тръмп заплаши ДеСантис с публикуване на компромат ако той все пак дръзне да се кандидатира. ДеСантис е последовател на Тръмп - принадлежи към твърдото крило на Републиканската партия, но през последната година все по-често е обсъждан като потенциален кандидат за президент на републиканците, който притежава способността да мобилизира твърдите привърженици на партията, но едновременно с това е в състояние и да я обедини и да апелира за подкрепа към по-умерения политически център - което е от ключово значение за победа на едни президентски избори в САЩ.

Доналд Тръмп спечели победа на изборите през 2016 г. благодарение на мощния процес на поляризация в американската политика и общество. Самият Тръмп залага изцяло на тази поляризация и не жали усилия за да я засили до максимална степен. Колкото по-конфликтни са отношенията между двете страни на американското политическо уравнение, толкова повече нарастват шансовете на Тръмп за победа - както през 2016-та, така и през 2024 г. За добро или за лошо, демократичната система допуска подобна поляризация, но нейните инструменти и механизми оказват много по-силно влияние върху политическия процес в обратната посока - в посока към диалог, компромис и постигане на споразумение в центъра на политическия двубой.

Реултатите от междинните избори, които се проведоха в САЩ на 8 ноември в значителна степен потвърждават този ефект на демократичния процес - стремеж към диалог и споразумяване. Републиканците със сигурност ще получат мнозинство в Конгреса, но мащабите на тяхната победа ще бъдат доста по-малки от оптимистичните очаквания. Вместо мнозинство от десетки - до 5о конгресмени в полза на "партията на слона", републиканското мнозинство едва ли ще надхвърли минимума от 218 места с повече от 10-15... Резултатите от изборите за Сената очертават по-скоро равновесие с възможен малък превес от 1-2 сенатори в полза на Демократическата партия. Дори разделението да се окаже 50 на 50, гласът на вицепрезидента Камала Харис ще осигурява мнозинство за демократите когато се наложи.

Междинните избори от 8 ноември не правят изключение от правилото, че обикновено президентската партия губи мнозинството си поне в едната от двете камари, ако не и във двете. Същевременно, очакваната категорична победа на републиканците с "помитащо" мнозинство очевидно не се случи. Това е лоша новина за Тръмп, защото тя показва, че поляризацията в американската политика започва макар и бавно да отслабва, а Републиканската партия ще има нужда от президентски кандидат за 2024 г., който да бъде в състояние да обедини цялата партия, заедно с нейната периферия - а не само радикалното ядро МАГА, обединено около кандидатурата на Тръмп. В тази ситуация изгряващата звезда на губернатор ДеСантис, спечелил битката за преизбирането си вчера с разлика от над 20 на сто със съперника си, би била много по-подходящ избор за републикански президентски кандидат, отколкото радикализиращата и разделяща обществото на враждебни лагери фигура на Доналд Тръмп. Тръмп разбира това, тревожи се и - очевидно - си губи нервите, предупреждавайки и заплашвайки ДеСантис за да го откаже да се кандидатира. Само че в тази игра - играта на високата американска политика - плашливите са рядкост. Както ни предстои да установим през следващите месеци на политическото състезание отвъд океана.

От Фейсбук.