Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

"Колата ни беше спряна и ни казаха: "От този момент нататък вие сте затворници на Руската федерация" – разказва тя пред BBC. "Стъпка надясно или стъпка наляво и стреляме" – нареждат руските военни.

"Обърнах се към момчетата, с които бях, и попитах: "Кажете ми, че не сме заловени. Кажете ми, че няма да ни вземат в плен!" Бях толкова уплашена.”

Мариана и нейните колеги са преместени в склад за три дни, а след това – отведени в затвор в Източна Украйна, известен с мизерните си условия, лош персонал и хронично пренаселени стаи.

Мястото е обект на ракетна атака през юли, при която са убити десетки украински военнопленници. Двете страни взаимно се обвиняват за атаката.

За Мариана това е началото на шестмесечно изпитание, през което тя спи на пода и е лишена от достъп до здравословна храна и чист въздух. Заплашвана е по време на разпити и в един момент е възпрепятствана да използва тоалетната, докато е бременна в деветия месец. Живяла е с чувството, че бебето

ще се роди в

плен и ще бъде

отнето от нея.

Уплахата идва след разпит от руски следовател. "Той каза, че ако не отговоря както трябва, ще ме изпрати на лагер в Русия и бебето ми ще бъде отнето" – споделя Мариана.

Следователят казал още, че детето ще бъде преместено от едно сиропиталище в друго, което прави невъзможно издирването.

"Беше наистина ужасно, плаках толкова много" – спомня си Мариана. Тя твърди също, че руските военни насъсквали кучета, за да я сплашат и да направи неверни изявления.

По време на цялото изпитание медицинското образование на Мариана дава увереност, че бременността се развива нормално. Но условията в затвора са лоши.

"Живеехме в малка стая, предназначена за шест души, но там имаше 40 жени – казва тя. – Възрастните жени спяха по две-три на едно легло. Аз спях на пода, под леглото, с приятелка. Имах две възглавници и едно одеяло."