Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мариана искала лично да каже на мъжа си, че е бременна, но междувременно е заловена от руски войски.
Мариана искала лично да каже на мъжа си, че е бременна, но междувременно е заловена от руски войски.

Бременна, Мариана Мамонова изкарва пет месеца и половина в плен, преди да я разменят

“Спряха колата и ни казаха: “От този момент нататък вие сте затворници на Руската федерация”

През нощта на 4 април 2022 г. украинският военен лекар Мариана Мамонова пътува към бойна позиция в Мариупол с войници от своята част. Наскоро тя е разбрала, че е бременна. "Тя наистина искаше да ми го каже лично, но вместо това ми изпрати емотикони на майка и баща с малко бебе" – спомня си съпругът Васил пред Би Би Си. Той и близките на Мариана научават за залавянето от проруски пропагандни видеоклипове, публикувани в социалните мрежи.

Лекарката и украинските бойци, заловени с нея, са преместени в склад за три дни, преди да бъдат отведени в затвора в Еленовка. Затворническият лагер е под контрола на подкрепяните от Русия власти в Донецк от 2014 г. Твърди се, че условията в него са изключително лоши. Там Мариана стои с стая с 40 души. През септември украинската лекарка е сред разменените военнопленници между воюващите страни. Ражда момиче четири дни след освобождаването си. Би Би Си разказва нейната история.

“Звуци от стрелба и бомби се чуваха

от всички посоки в тази нощ. Нещо всеки момент можеше да удари автомобила им. Беше мразовито и тъмно като в рог, но на моменти небето се осветяваше от нещо, което прилича на фосфорни оръжия, осветяващи пътя отпред…

Градът е обсаден от руски сили, бомбардиран ден и нощ с руски ракети",

съобщава Би Би Си.

Нейният батальон се намира в стоманодобивния завод "Илич" - една от последните крепости на украинската съпротива заедно с "Азовстал" в обсадения град. Но руснаците са все по-близо и пътуването на разстояние от базата носи риск от смърт или плен. Мариана няма друг избор, освен да остане в батальона въпреки бременността си и да се надява на най-доброто за нея и нейното бебе.

Но тя няма

късмет.