Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Ердоган иска да бъде преизбран на президентските избори през юни и политиката спрямо мигрантите е водеща тема в кампанията.
СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Реджеп Ердоган иска да бъде преизбран на президентските избори през юни и политиката спрямо мигрантите е водеща тема в кампанията. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Расистките прояви срещу тях се увеличават с наближаването на президентските и парламентарните избори през юни

Проф. Владимир Чуков: Границата ни вече е близкоизточна, не европейска

Турция вече не спира потока от мигранти, което се превръща в проблем за Европа. Те се насочват към Запада и най-вече към Германия. Защо обаче югоизточната ни съседка не ги хваща, а ги пропуска въпреки подплатеното финансово споразумение с ЕС?

Политиката й спрямо търсещите убежище чужденци се промени и причината се корени главно в предстоящите президентски и парламентарни избори през юни 2023 г. Само преди няколко години това не беше на дневен ред.

Настроенията в обществото са срещу сирийците, те се сблъскват с расистки прояви. Опозиционните партии се опитват да привлекат избиратели с антимигрантска риторика. Реджеп Ердоган обяви, че иска да ги върне в Северна Сирия, и

се ангажира с построяване на

т.нар. тухлени градове.

Целта му е да насели тези традиционно кюрдски райони със сирийци, които от май месец губят преференциалния си статут в Турция и са принудени да търсят спасение. Президентът не иска да загуби своите избиратели, но не иска да се лиши и от гласовете на 200 хиляди души, които са получили турски паспорти, коментира журналистът Мохамед Халаф. Затова се опитва да балансира. Но сънародниците му, които живеят вече няколко години във финансово-икономическа криза, обвиняват и чужденците за бедите си.

"Всичко това упражнява силен натиск върху бежанците да се насочат към Европа и Германия. Така турската политика се настройва на предизборна вълна. Всеки ден четем оплаквания от турски бизнескръгове, че евтината работна ръка, каквито бяха сирийците, изтича. До изборите през юни промяна няма да има", казва арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него стрелбата срещу полицая на българо-турската граница е нещо непознато за нас, но ежедневие на сирийско-турската, афганистанско-иранската и на гръцко-турската граница.

“Тази реалност на насилие и изстрели се измества на запад

и достига нашата граница. Българо-турската бразда не е като австрийско-германската или чешко-словашката. Нашата е вече близкоизточна. Самата форма при нас е повече като салфетка. Турците са издигнали високи бетонни блокове от по 3 метра, докато тук оградата е компрометирана", добавя проф. Чуков.

Самата Турция не е същата като преди 3-4 г., когато у нас на власт беше ГЕРБ. "Не искам да хиперболизирам отношенията между Реджеп Ердоган и Бойко Борисов, но тогава ситуацията беше друга и успяваха да се разберат - коментира проф. Владимир Чуков пред "168 часа". - Бежанската тема е много важна с оглед на вота догодина и се експлоатира от всички политически сили. Турция се явява като магнит за множество мигранти и все повече се превръща в трамплин за прехвърлянето им в Западна Европа."

От друга страна, каналджиите искат да печелят все повече и повече пари, смята Мохамед Халаф. Те

притискат търсещите убежище бегълци.

Според него трафикантите разполагат с чадър от страна и на нашите, и на турските служби. "Тази мрежа е заинтересована да получава още и още приходи. В България няма ефективна съдебна система и всичко това допринася да ставаме свидетели на подобни прояви. Ако не се вземат мерки, ще има още инциденти", добавя Халаф.

Всеки път, когато бъдат заловени незаконно преминаващи мигранти, се вижда при какви условия ги превозват, а пътят им през планините е още по-труден. Сирийци споделят във фейсбук групи премеждията си и си дават съвети

как може да се стигне до Европа.

Преди няколко месеца проф. Чуков видял в една от тях снимка на труп в околностите на Бургас, в която бежанци питат дали някой може да разпознае човека. В Гърция според арабиста има цяло гробище от неидентифицирани хора.

"Това са гладни, боси, измъчени хора. Попадат в лапите на трафикантите, които им казват, че днес ще изминат 20 км - разказва проф. Чуков. - Имаше история на една жена, която с детето си беше в група от 20 души. Естествено, че тя не може да ходи наравно с мъжете.

Каналджията нарежда да остане в планинска местност в България.

Тя се обажда на мъжа си, който е в Турция, и той изпраща друга група, която я прибира. Какво очаквате да се случи? Просто този съпруг ще се сбие с трафиканта. Скандалите и боевете между тях са постоянни."

Според арабиста трябва да има нови закони, които да бъдат ясно насочени за стопиране на тази нелегална дейност, както и да се задели финансов ресурс. Ясно е, че действащата ограда не върши работа. А и трафикантите знаят, че у нас мерките не са много стриктни, както е в Гърция.