Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един граничен полицай загина, а други 12 бяха ранени на 26 декември 2014 г., след като камионът, в който пътували, се обърна в дере край българо-турската граница. Катастрофата стана на 3 км от браздата, в района на село Горно Ябълково. Загиналият Асен Асенов, на 34 г., от Свищов бил зад волана на камиона ЗИЛ-131. Останалите му колеги били в каросерията. Прибирали се от среднощна специализирана операция.

Камионът поднесъл и се обърнал по таван в дере, залято с вода от проливните дъждове. Зилът паднал от 4-5 м височина. Асенов се оказал с главата надолу в кабината, пълна до половината с вода. Ударът бил толкова силен, че изхвърчал от нея и се озовал под смазващата тежест на металната каросерия. Никой не успял да му помогне. Оставил жена и две деца сираци, въпреки че бил един от най-опитните служители в системата, професионален шофьор.

От ранените шестима се лекуват с дни в ортопедичното и неврологичното отделение на УМБАЛ - Бургас. В болницата пристигат тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков и главният секретар Светлозар Лазаров. Синдикалната федерация на служителите в МВР иска оставки заради трагедията, но получава единствено обещания от ръководството за пълно разследване и подобряване на условията на труд на граничните полицаи. В крайна сметка разследването е прекратено, като отказът за образуване на дело е потвърден и от Бургаския окръжен съд. Мотивът - няма виновен за трагедията край пограничното селце Горно Ябълково.