Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нямаше да има пощада за никого, ако ме бяха арестували, докато дъщеря ми беше бременна. Бях се заклел, каза лидерът на ГЕРБ

Трябва да има редовно правителство. Третият мандат трябва да отиде там, където ще има правителство и това трябва да се изговори при Радев. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Партията днес дава пресконференция в централата си в София.

Антикорупционна коалиция - ГЕРБ,БСП, ДПС, ДБ, БВ - приети в правна комисия и двата закона на ПП и на Министерския съвет. Огромна антикорупционна коалиция. Тук буди недоумение - ПП не участват в правна комисия по техния закон, а в комисията за МВР г-н Петков предлага да не се разглежда изобщо. Сиреч - основната им опорка в предизборната кампания я заличих с един замах, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Военната помощ за Украйна - украинското знаме седи от първия ден в централата на ГЕРБ. Огромно мнозинство, огромна коалиция - 175 "за". Тук също буди недоумение, че само 44 депутата от ПП са го подкрепили. "Против" коалицията "Възраждане"-БСП, продължи Борисов.

За Ф-16 отново внесохме ние и отново буди недоумение. При евроатлантическите ни партньори това е тема. От ПП 33-ма от 53-ма подкрепят. "Против" - Асен Василев, този, който заплашваше всички с "Магнитски". Много са ми интересни десните, демократичните, които живееха с илюзията, че това е проамериканска или проевропейска партия. Резултатите от гласуването будят страховито недоумение в много техни поддръжници. И отново коалицията начело с ПП и Асен Василев, "Възраждане" и БСП от другата страна на нас. Това са фактите, посочи той.

Ако слезете долу, има апарат, ако искате да си купите кафе, ще сложите 2 лв., а ако днес сме в еврозоната, ще сложите 1 евро. Кафето ви ще поевтинее, защото курсът е по-евтин за България и ще е 1,97 лв. Това е към проф. Гечев, световният шампион по фалиране на банки и недостижим във всички банки оттук нататък, каза Борисов. Той изреди и още проекти, които са били подкрепени в комисии  като този за водите и компенсациите за битовите потребители.

Не сме внесли закон за отваряне на Изборния кодекс. Внесе го БСП, коалиционен партньор на ПП с вицепремиер в кабинета на "Петков", подчерта лидерът на ГЕРБ. Той отново настоя, че в момента съмнението в машините е колосално, защото са внесени от Венецуела, те са давали грешки на изборите и дори немският съд е казал, че не вярват на машините.

Борисов напомни за настояването на ДБ партиите да имат поне два дни, за да прегледат кода на машините. "И те се съмняват", заключи той. Според него Божидар Божанов от ДБ е разказал на десните какви са пробивите в машините и те затова са внесли искане във ВАС да имат повече време да прегледат кода.

Защо ходихме да купим машините на Мадуро? В България ай ти секторът е много развит. Защо държавата не пусна веднага един конкурс за производство на български машини? Веднага да се пусне конкурс, да се направи държавно предприятие, ако трябва. Ние казваме - въведохме машинното гласуване, но после други направиха глупости. Затова предложихме смесеното, докато не върнем доверието в машините. Искат да ни вкарат интернет гласуване, но без агенция по киберсигурност няма как да стане. Миналата седмица сринаха сайта на президента. Не можете да си защитите пощите и елементарни организации, как ще си защитим изборите? За какво е този популизъм?, запита Борисов. Поиска всички партии да си изпратят експертите, машините да станат държавни  и произведени в България, за да се гарантира вотът.

Не бързаме за избори. Не е това целта, но поехме ангажимент да подкрепим този разговор. В момента парламентът е на изключително ниво - страхотни зам.-председатели. Защо Василев и Петков се дърпат така? Излезе информация, че сме подкрепили Русия с милиарди. Това е информация от НСИ. Но ги е страх да гласуват, защото всеки, който е блажил пръсти, руснаците бият през тях. Самата г-жа Нинова каза, че Кирил Петков е излъгал Зеленски, каза още Борисов.

Как не ги е срам? Нарочно не подписаха за американските танкери, а сега искат служебното правителство да им прави бюджета. Милиарди плащаме заради тях. Един лев не докараха за тези две години, каза Борисов. Той запита защо не са резервирани капацитети за втечнен газ - една от причините да не може всички 7, договорени през юли танкери, да не могат да се разтоварят.

Доколкото знам среща с ПП е уговаряна с Деси Атанасова, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев за вторник сутринта. Нито те ще се пречупят, нито ние. Това ме води към третия мандат. Ние ще предложим правителство, но е рисковано с първия мандат. Много е важно да знаем при кой третия мандат ще има шанс да се направи правителство. Хората се умориха, обясни бившият премиер.

И отново настоя, че в момента положението в Европа е много сложно. "Най-големият ми страх е от ядрена авария", напомни той. Според него няма как нито Зеленски, нито Путин да се предаде.

Мръсна бомба е много страшно, който и да я пусне. Авария в "Запорожие"  е най-кошмарния вариант да се разпръснат населението и войниците там.

Това е моят кошмар, от това не мога да спя, каза той.

Чернобил ще ни е детска игра. Тогава заминава България. Същото е и за Румъния и за останалите в зависимост на това накъде духа вятърът. Трябва да се говори с президента. Всякакви варианти, трябва да има правителство. Не мога да кажа на президента на кого да го даде. Има КСНС на него партиите трябва да кажат как виждат правителството и техните избиратели какво биха подкрепили,  продължи Борисов.

А за ареста си коментира: Избягвам да говоря по тази тема. Тя е брутална, връща ни в най-тежките репресии на комунизма. Бойко Рашков друго не знае. Аз ревизирах моето отношение по тази тема. Моята съдба Господ ми я начерта - да имам прекрасна внучка. Ако се беше случило тогава, докато дъщеря ми беше бременна, пощада нямаше да има за никого. Бях се заклел в това, но Господ ми даде възможност и да прощавам с това прекрасно събитие.