Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мумията на Тутанкамон, която не се различава от оригинала в музея в Кайро.
Мумията на Тутанкамон, която не се различава от оригинала в музея в Кайро.

Въз основа на останки от мумията му и лични артефакти, египтолози сглобяват образа му

Преди 100 години, на 4 ноември 1922 г., археологически екип откри гробницата на Тутанкамон, разкривайки изключителни предмети от древен Египет, включително и мумията на момчето цар.

Тези открития предоставят богата информация за Тутанкамон, който се възкачва на трона на около 9-годишна възраст и умира, когато е на около 19 години.

Но как точно е изглеждал фараонът все още не е напълно ясно. Проучванията са изследвали здравето му и са правени редица опити за виртуална реконструкция на образа му, пише Live Science.

Изследване от 2010 г. на Тутанкамон и други мумии, публикувано в JAMA(отваря се в нов раздел)установяват, че Тутанкамон е бил висок около 1,67 см и е страдал от редица медицински заболявания, като малария и болест на Кьолер, които могат да причинят подуване на краката и да затруднят ходенето. Той също така е претърпял некроза (смърт на телесната тъкан) от счупена кост в левия крак - нещо, което може да е допринесло за смъртта му.

Според учените той е имал малко по-дълъг череп от нормалното, и малко уголемени гърди заради състояние, наречено гинекомастия, причинено от хормонален дисбаланс.