Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       
Дори съвременниците на Леонардо не я разбират и обвиняват италианския художник, че е допуснал грешка в перспективата. (Според данни, получени от космическата обсерватория WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe), се предполага, че Вселената е крайна и е оформена като додекаедър).

Дали излага произведението си в "Прадо" в Мадрид. С това

разлайва кучетата и на Изток, и на Запад

Критиците питат какви са тези "черчевета" (с формата на додекаедър), които е поставил в платното си, без да разбират картинната геометрия на Леонардо. Въпреки влошеното си здраве през 70-те, той продължава да генерира идеи. През този период той се насочва към стереоскопичната техника на рисуване и създава картините "Полихидра", "Подводник рибар", "Оле, Оле, Веласкес! Габор!" Испанският гений започва да строи голяма къща-музей във Фигерес, която се нарича "Дворецът на ветровете", в която влага много средства. Художникът планира да изложи повечето си картини в него.

В началото на 80-те години Салвадор Дали получава много награди от испанското правителство, става почетен професор в Академията на изкуствата в Париж. След смъртта на Гала през 1982 г., която преживява тежко, Дали не губи вдъхновение. Експериментира с фотографията, чете лекции, пише книги, посветени на самия себе си и своето изкуство, в които възхвалява своя талант.

Лекарите смятат,

че страда от шизофрения

През 70-те години психичното заболяване на Салвадор Дали се обостря. Той е изключително изтощен от халюцинации, а също така страда от огромното количество психотропни лекарства, които докторите му предписват. Лекарите не без основание смятат, че Дали страда от шизофрения, която е получила усложнения. Поставят му и диагноза болест на Паркинсон.