Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По времето на Болсонаро горски територии край реката с размерите на Белгия са унищожени, за да бъдат превърнати в земеделски

22 декември 1988 г. е повратен момент в живота на Лула. Тогава пред дома си и пред очите на семейството си е застрелян един от най-обичаните лидери в Бразилия и известен природозащитник - Чико Мендес. Убийството е поръчано от фермери, разстроени от неговите акции в защита на природата.

Възмутен, Лула наелектризира бразилците и оттогава е

яростен защитник

на горите около Амазонка. Въпреки че си дава сметка колко важни могат да бъдат тези територии за изхранването на 200-милионното население.

Предшественикът му Болсонаро не е така принципен като Лула. По време на управлението на Болсонаро територия с размерите на Белгия е обезлесена в района на Амазонка - смятана за "белите дробове" на света. Приблизително 2 милиарда дървета са изсечени или изгарят в пожарите, провокирани от фермерите.

С известната социоложка Джаня Лула се среща в затвора.
С известната социоложка Джаня Лула се среща в затвора.

Администрацията на Болсонаро тихомълком работеше в подкрепа на агробизнеса и разширяването на земеделските райони. Неслучайно Nature публикува проучване, че част от тропическите гори на Амазонка са се превърнали от нетен въглероден абсорбатор в нов източник на емисии.