Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Реформите му са успешни и 4 години по-късно той отново е преизбран - с почти същите над 60%.

Лула току що е завършил стругарското училище.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Лула току що е завършил стругарското училище. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Мнозина смятат, че успехът му се дължи на впечатляващата му битка с глада.

"Ако в края на мандата ми

всички бразилци имат възможността да закусват, обядват и вечерят, ще съм изпълнил мисията на живота си", каза президентът в речта си при встъпването в длъжност. Неслучайно през 2011 г. Лула получава Световната награда заради значителния си принос в борбата с глада по света. Резултатът от битката му - през 2014 г., когато Дилма Русеф става президент, Бразилия вече не фигурира върху картата на ООН като страна, в която има гладуващи.

По време на двата мандата на Лула, между 2003 и 2010 г.,

24 милиона бразилци вече не се водят крайнобедни,

а до 2014 г. броят им набъбва до 36 милиона души.

През това време води и битките си за равенство между расите и въвежда квотна система във всички университети. Благодарение на неговите усилия между 2003 и 2009 г. 98 000 млади чернокожи започват да учат висше образование. За сравнение - през 1992 г. само 1,5% от чернокожите на възраст между 18 и 24 години учат в университети.

Лула създава и специален данъчен режим за малките предприятия, но заедно с това осигурява електричество на повече от 15 милиона бразилци.

През 2007 г. той стартира друг мегапроект, за да осигури вода на 12 млн. души в Североизточна Бразилия.

Заедно с това Лула се бори за правата на жените и вкарва закон за насилието срещу тях, отказвайки да забрави сцените, на които е бил свидетел като дете.

Но това, с което той най-много се гордее, е, че е първият президент

без диплома,

който между 2000 и 2010 г. е увеличил местата в университетите и броят на младите, които учат висше, е нараснал от 5,9 милиона на 13,5 милиона. Като най-голямо е увеличението в по-изостаналите райони на Бразилия.

И ако някой смята, че президент социалист обезателно е катастрофа за икономиката, определено няма да е прав. По време на кризата през 2008 г. с Лула начело Бразилия привлича чужди капитали и брутният й вътрешен продукт

нараства с 5,1%

през 2008 г. и със 7,5% през 2010 г. Учудващо за всички, Лула се доказва и като добър дипломат. Намесата му в ядреното споразумение с Иран е решителна и постига успех, а на Конференцията на нациите за изменението на климата тогавашният президент на САЩ Барак Обама заявява: "Лула е човекът". Неслучайно през 2009 г. Бразилия представи най-смелото предложение - да намали от 36,1 до 38,98% емисиите на парникови газове до 2020 г. Целта на Лула е да увлече страните, които не са подписали Протокола от Киото, също да поемат подобни ангажименти. В резултат на това той налага Плана за действие за превенция и контрол на обезлесяването в Амазонка. Друг голям успех, заради който е толкова обичан, е, че при

епидемията през 2009 г. Бразилия е страната с най-бързата ваксинация в света - 88 милиона души за 3 месеца.

Но заедно с това той осигурява жилища и на 3,4 млн. бедни бразилци, защото смята, че правото на достоен дом е неотменно. По време на предходните му мандати минималната заплата нараства с над 50%, въпреки че Лула успява да изплати дълга на страната към МВФ и да осигури 10 млрд. долара на организацията, за да помогне тя на развиващите се страни. За съжаление, в този период обичаният президент губи втората си съпруга.