Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Книга за венерически заболявания го прави предпазлив към ласките

Художникът се нарежда сред най-загадъчните и нестандартни знаменитости на ХХ век. Скандалните маниери и липсата на академично художествено образование не успяват да попречат на Салвадор Дали да спечели

световна слава

През ноември 1925 г. в Барселона е открита първата му изложба, с която привлича вниманието и предизвиква противоречиви коментари. Неговите творби от този период са: "Порт Алджър", "Млада жена, гледана отзад", "Женска фигура на прозореца", "Автопортрет", "Портрет на баща". Творбата му "Панерче с хляб" дори се озовава на международно изложение в САЩ.

Основният модел, който постоянно позира на художника за създаване на женски образи по това време (преди срещата му с Гала), е сестра му Ана Мария.

Обсебен от мастурбацията…

През 1929 година, когато съдбата среща Салвадор с Гала - неговата муза и спътница в живота, той създава противоречивата си картина "Великият мастурбатор". Смята се, че платното отразява еротичното израстване на художника след появата на Гала. Жълтата фигура от композицията е автопортрет на Дали, от който "изплува" блянът му за жена.

Говори се, че художникът е отвратен от секса, но е обсебен от мастурбацията. В сюрреалистичната творба "Мрачна игра" присъства мотив на ръка в различни вариации. Разпространено мнение е, че това е почти единствената форма

на неговата сексуална активност. Намеци за тези негови увлечения се забелязват именно във "Великият мастурбатор", както и в "Хитлер мастурбира".