Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

       

Когато най-накрая се завръща за кратко, за да ги види, той взема единия си син, а останалите деца ги оставя на грижите на съпругата си.

Две години по-късно, през 1952 г., семейството не издържа на бедността и глада и решава да замине за Сао Пауло. По-късно Лула описва кошмарното пътуване, продължило 13 денонощия. Седят на дъска, закрепена в каросерията на камиона.

"Дори нямаше облегалка - разказва Лула пред автора на биографичната му книга Денис Парана. - Това не е дървена табуретка. Това е дъска. Седиш и нямаш гръб. Можеше да паднем. В камиона са около 30 - 40 души. През нощта хората спяха на тротоара. Опъваш се и спиш там. Понякога с тънко одеяло. И

изведнъж се

будиш в дъжда,

тичаш под камиона. Но той не може да побере всички. Скупчваме се."

След тежкото пътуване майката и седемте й деца най-накрая стигат до Сау Пауло, но там ги посреща разяреният баща. Според спомените на Лула той се нахвърля върху децата, върху майка им и им забранява да учат.

За малкото дете обаче семейната раздяла не е трагедия, а освобождение.

"Това за нас беше страхотно - разказва по-късно той. - Свободни сме, започнахме да живеем по-добре. Това беше бедност със свобода. Така че раздялата с родителите ми усещах дълбоко в себе си като една голяма свобода."

Заедно с раздялата Лула разбира, че по линия на баща си и другата му спътница в живота той има още 10 братя и сестри.

Малкият Лула работи от сутрин до вечер - 

лъска обувки, продава фъстъци, портокали, тапиока,

но заедно с това намира и време за футбол.

През 1969 г. Лула се жени за красива тъкачка, но тя умира бременна заради лекарска грешка.
През 1969 г. Лула се жени за красива тъкачка, но тя умира бременна заради лекарска грешка.

Любовта към този спорт е такава, че сега, въпреки достолепната си възраст, той продължава да се радва на играта и да тича след топката.