Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пасът беше назад, пасът беше назад." Това изкрещя в лицето на съдията защитникът на "Тотнъм" Ерик Дайър в края на прякото предавана от мача в шампионската лига между "Шпорите" и отбора на "Спортинг" (Лисабон). Дайър бе побеснял, тъй като минута по-рано реферът от Нидерландия Дани Макели бе отменил драматичен и потенциално решаващ гол, който Хари Кейн отбеляза в мрежата на португалците.

Гневът на футболистите

на английския отбор бе лесно обясним, като се имат предвид обстоятелствата, около които попадението на Кейн не бе зачетено.

Английският нападател се възползва от пас с глава, който получи от своя съотборник Емерсон Роял в наказателното поле на "Спортинг". При отиграването на топката подаването бе насочено назад спрямо вратата на португалците. Впоследствие кълбото се отби от техен защитник и попадна в краката на Кейн, който отбеляза. В първия миг "Шпорите" и техните фенове изпаднаха в екстаз, тъй като тимът бе осъществил труден обрат в много важен за класирането им за следващата фаза мач. След минути еуфорията премина в притеснение, тъй като от ВАР (видео асистент реферите, или видеонаблюдението с камери) обявиха, че анализират гола заради съмнение за засада на Кейн. Преразглеждането отне болезнените за феновете 5-6 минути. След дългото забавяне решението накрая бе взето – въпреки обстоятелствата (пас назад и рикошет в защитаващ футболист) голът трябва да бъде отменен – Кейн е бил в засада. Последва скандал на стадиона, изгонване на треньора на "Тотнъм"- Конте, и милиони туитове по темата, всеки предлагащ своята интерпретация на положението.

Трезвият прочит на ситуацията показа, че Кейн действително е бил в положение на засада. Въпреки че топката е била насочена назад, англичанинът е бил пред нея в момента на подаването. Тя попада у него след рикошет, което

прави позицията му активна

– следователно той е в засада. И въпреки че стана ясно, че "Тотнъм" не са действително ощетени в сряда вечер, това сякаш не важи за играта като цяло. За пореден път системата за видео асистенция на съдийските решения

не се справи достатъчно гладко

с работата си, за да елиминира съмнението в качествата си. Повечето коментари на фенове и специалисти след мача на "Тотнъм" бяха, че е недопустимо да се чака 5-6 минути за решение. Футболът е динамична игра, върху чийто ритъм подобни прекъсвания могат да имат пагубно въздействие.

Тези коментари идват на фона на шумно рекламираната от УЕФА система за полуавтоматични странични съдии, която би следвало още в реално време да може да вземе решение в засада ли е даден играч при подаване към него. За целта се ползват 12 камери, които имат за задача да следят позицията на всеки един футболист по време на мача и да преценяват относителното му положение с останалите на терена.

В случая обаче новият полуавтоматичен ВАР не успя да се справи със задачата, тъй като се оказа, че в протоколите му не фигурира ситуация като разигралата се на стадиона в Лондон. В деня след гафа стана ясно, че топката не е обект, който да се следи като потенциална линия на засадата от 12-те камери. Затова се стигна до момент, в който се наложи ръчно да се преценява положението на Кейн спрямо кълбото. След това трябваше да се анализира и дали има умисъл в играта с топката от страна на футболиста на "Спортинг". Поредица от решения, които се забавиха и отново изправиха на на нокти феновете във връзка с видео асистентите.

Скандалът всъщност дойде в една тежка за ВАР седмица.