Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дефектът е в неядрената част на централата, така че няма опасност от радиоактивно замърсяване.
Дефектът е в неядрената част на централата, така че няма опасност от радиоактивно замърсяване.

7,5 млн. лв. на денонощие губи централата

В АЕЦ “Козлодуй” търсят откъде изтича  водород от охладителната система на генератора на VI блок. Точно заради това изпускане на охлаждащия газ, който е около машината, блокът беше спрян часове след като бе пуснат в експлоатация след планов годишен ремонт.

Дефектът е в неядрената част на централата, така че няма опасност от радиоактивно замърсяване.

VI блок беше изведен на 24 септември за планов годишен ремонт и за презареждане с ядрено гориво, като в съобщението на централата беше написано, че ще бъде пуснат в края на октомври.

На 29 октомври в 12,52 ч той  бе включен в паралел с електроенергийната система след разрешение на Агенцията за ядрено регулиране. В 21 часа е изключен заради този теч на водород, мястото на който до 14 часа в понеделник все още се търсеше.

Шефът на атомната централа Георги Кирков съобщи, че съвместни екипи на централата и на компанията “Атоменергоремонт”, която е извършила основния ремонт на блока, в събота са направили програма за откриване на това изтичане. Той смяташе, че до края на деня в понеделник ще бъде открито къде са пробивите и това щяло да даде яснота колко време ще отнеме отстраняването на дефекта.

В социалните мрежи търговци вече коментират ще плаща ли централата за балансиране, след като е спрян блокът. Кирков увери, че ще си платят санкциите за небаланс в системата, но по график ремонтът е до 3 ноември. Той заяви, че докато проблемът в генератора не бъде отстранен, няма да разреши пускането на блока, тъй като на него ще се разчита през цялата зима.

Източници от ядрения регулатор съобщиха, че този теч се получава  при развъртането на турбината и на генератора.  Оттам също заявиха, че няма пуск на блока, докато не се отстрани дефектът.

Някои вече смятат колко пари губи АЕЦ от принудителното спиране - на денонощие това са 7,5 млн. лв.  при цена на 300 лв. за мвтч. Всеки може да прави сметки, но е по-важна безопасната работа на централата, коментираха оттам.

Други  пък питат как шефът на АЕЦ, който няма допуск до стратегически обекти от ДАНС, ръководи ремонта. Кирков обаче обясни, че преди 10 дни ДАНС му е дал допуск до стратегическия обект АЕЦ “Козлодуй”, а в близко време очаква и допуск до класифицирана информация.