Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев. Кадър БНТ
Ивайло Мирчев. Кадър БНТ

Реализиране на трети мандат чрез "Български възход" като посредник между отделните партии може и да е най-лесноосъществим вариант, но ще е най-лошият за страната. Не е ясно кой седи зад партията и това може да е опасно за страната. 

Това мнение изрази депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев в студиото на "Здравей, България" по Нова тв. 

Все пак той няколко пъти повтори, че до третия мандат има още много политическо време и е спекулативно да се коментира отсега ДБ коя партия би подкрепила за съставяне на правителство.

"Всяка политическа сила трябва да бъде готова да реализира трети мандат", категоричен беше Мирчев. И изрази мнението си, че има много варианти за съставяне на кабинет - например правителство на малцинството, като подкрепата за приоритетите зависела от това как ще протекат разговорите около втория мандат. 

Той призна, че с БСП вече имат много различия - не само по въпросите за изпращане на оръжие за Украйна и за хартиените бюлетини, но сега и за приемането на еврото. 

"Демократична България" не е отправяла покана за разговори към ГЕРБ, покана към тях има само от ПП. ДБ няма да подкрепи по никакъв начин партията на Бойко Борисов за първи мандат. "Ние ги предупредихме да не свалят правителстовто, защото нямат партньори", припомни Мирчев. "През всичките изминали избори ДБ се държа изключително разумно, така ще е и сега. Но сега ходът е на "Продължаваме промяната" и как те ще конфигурират втория мандат. Ако има покана от тях към нас, ние ще се срещнем и ще разговаряме с тях, но политически сме много далеч от общо правителство с ПП и ГЕРБ. Трябва първо да се направи някаква вътрешна реформа в ГЕРБ", смята депутатът. 

Възможен е кабинет, ако ПП подходи разумно към втория мандат, смята депутатът от ДБ.

Мирчев заяви още, че гласуването за изпращане на оръжия за Украйна ще е тест има ли български патриоти в парламента.

"Тази война няма да приключи с плетене на дантелки и пускане на бели гълъби. Русофилството и путинофилството свършват там, където започват интересите на България", апелира депутатът.