Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев
Иван Гешев

"Исканията за оставката ми са от наследниците, внуците и синовете на номенклатурата и репресивния режим. За мен е енигма как невинните жертви на тоталитарния режим изказват подкрепа за действията на главния прокурор, а наследниците на комунистическата номенклатура, внуците и синовете им искат оставката на главния прокурор", Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред bTV.

Според него олигарх е човек, който след 90-те години е придобил финансова, а впоследствие - и политическа нерегламентирано.

Попитан дали има висящо наказателно производство срещу Борисов, Арнаудова и Горанов, както каза бившият вътрешен министър, Гешев заяви, че няма как да има срещу конкретни лица наказателно производство. "От една страна Арнаудова е в моя телефон, от друга - прокурор казва, че арестът й е законен. Виждате ли проблем в това?", отново попита той в отговор на въпрос.

Той попита и какви са причините да подаде оставка. "Защо? Кажете една причина да подам оставка. Защото се борим срещу олигарси, ли? Не, естествено", отговори главният прокурор. Той попита и кой иска оставката му, а на отговора "Христо Иванов", Иван Гешев обясни, че го подкрепят хора, пострадали от комунистическата номенклатура, а наследници на репресивния апарат му я искат.

"Ама, сериозно ли ми задавате този въпрос" - така главният прокурор отговори на въпроса коя е Мата Хари. По думите му този въпрос е извън неговите правомощия: "Колегите проверяват всички факти и обстоятелства и в най-скоро време разследването ще бъде приключено".

Гешев допълни, че не е длъжен да е запознат с разследвания, но заяви, че делото за предполагаемо пране на 5 млн. евро, в което се спомена и името на Бойко Борисов, е в Софийска градска прокуратура и че делото е пред приключване. Чака се правна помощ от Кипър.

За газовите служби той посочи, че има дело в Националната следствена служба, но не може да каже кого се разследва. "Нас не ни интересува кой се разследва - дали е Бойко Борисов, Кирил Петков или някой министър", категоричен е Гешев. Има разследване за изнасяне на класифицирана информация, но не е срещу конкретно лице.

"Аз с политически партии не си говоря, освен в Народното събрание, когато става въпрос за взаимодействие между властите", допълни той.

И аз не ги харесвам тези партии. Не споделям политическите им възгледи, категоричен е Гешев за партиите, които "не го харесват". После обаче уточни, че не харесва нито една партия и се чуди за кого да гласува, когато има избори.

Главният прокурор заяви, че правната реформа не е негова, а на българските граждани. "Има проблеми в МВР, в прокуратурата, в съда - не ги отричаме. Призовавам към диалог, а не давам готови рецепти. Все едно да реформираш висшето образование, без да поканиш ректори", каза още главният прокурор.

"Ама за какво да ме разследват? Предполагате, че човек като стане главен прокурор става престъпник ли? Стигнаха до дипломата ми от 1994 г., и до акта ми за раждане ще стигнат. За какво да ме разследват", попита той в отговор на въпрос може ли редови прокурор да разследва шефа си.

Гешев посочи още, че няма прокурорски чадър над Георги Семерджиев.

От думите му стана ясно и че няма политически амбиции: "Не се виждам като народен представител".

"Не става въпрос за война между институциите, а за война срещу съдебната власт и прокуратурата", заяви Иван Гешев.

Според него прокуратурата е започнала война с престъпността, с олигарси. "За първи път бяха повдигнати обвинения на членове на действащо правителство", каза главният прокурор.

За влизането на прокуратурата в президентството и това има ли осъдени две години и половина по-късно, Гешев заяви, че прокуратурата се ръководи от закона, а съдът постановява определени присъди.

"Няма недосегаеми хора и хора, които не следва спрямо тях да се реализира наказателна отговорност, ако са налице съответните законови основания. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, а ще спазваме закона. Това е разделителната линия", каза той

Относно това как ще коментира твърденията на президента Румен Радев, че мафията използва прокуратурата за политически репресии, Гешев посочи, че няма да участва в политически разговори, които нарушават българската Конституция: "Този въпрос задайте на президента".

Въпреки това главният прокурор добави, че през последната година има диалог с Радев, а с партиите - не.

Той определи като "негоден инструмент" Наказателния кодекс от времето на Тодор Живков и попита защо българските политици не дават годни инструменти: "Защо в България, за да осъдиш някого, трябват 100 единици доказателства, а в Германия – единица доказателство"