Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев участва в тържествата за Освобождението на Петрич.
Президентът Румен Радев участва в тържествата за Освобождението на Петрич.

„Несправедливият Берлински конгрес остави македонските българи отвъд граничната бразда на свободна България, но той не успя да отнеме от тях упованието, че не е далеч денят, в който ще дойде обединението с Отечеството“, а съдбоносните дни на Балканската война са белязали време на върховен национален подем и са върнали надеждите на Пиринска Македония". Това каза президентът Румен Радев по време на честването на 110 години от освобождението на Петрич

"Този многовековен български край получи свободата си по стъпките на Седма рилска дивизия и на доблестна чета на капитан Никола Парапанов, възвестила в Петрич пристигането на дългоочакваната родна българска власт", каза още Радев.

В словото си държавният глава отбеляза, че във войните за национално обединение македонските българи са воювали рамо до рамо със своите братя от свободна България.

„Свободата на Пиринска Македония се превърна в щит за местното население, в спасение от насилственото обезбългаряване, от погромите върху българското самосъзнание и родова памет, в щит срещу жестоко налаганите чужди доктрини, които имаха една цел – да заличат всичко българско“, каза още президентът.

Радев отбеляза пред събралите се за тържественото честване хора, че този край продължава да бъде крепост на българщината, родолюбието, на историческата истина, „от която все така се нуждаем и днес“.

Повече от хилядолетие защитниците на българската земя напояват Беласица с кръвта си, а в народната памет живее споменът за Самуиловите воини, за себеотрицанието на поколения революционери и възрожденци, за славните страници на войните за национално обединение, допълни президентът.

В словото си Румен Радев призова в днешния ден да сведем глави в знак на признателност към всички, които отдадоха живота си пред олтара на отечеството, а техният героизъм, пример и себеотрицание да са задължение към всички да отстояваме българския дух на Пиринска Македония.