Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Буяр Османи
Буяр Османи

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че няма да отиде на откриването на "Македонски културен клуб „Никола Вапцаров” в Благоевград по същите причини, поради които не е отишъл и на откриването на българския културен клуб „Цар Борис Трети” в Охрид, а те са, че „това не е в рамките на процес, който протича в духа на приятелството, на сътрудничеството, на промотиране на стойностите на общностите в двете държави”.

„Казах, че откриването на клуба в Охрид не е в интерес на българската общност тук, както и организирането на клуб „Никола Вапцаров” не може да бъде в интерес на общността там”, каза Османи, според когото този процес трябва да се върне в коловоза на добросъседството вместо да се развива в духа на взаимна конкуренция.

„Когато разбрах кой финансира клуба в Благоевград, ми бяха ясни и всички аспекти на откриването му. Това е фондация от Канада, която има собствен сайт и ако погледнете позициите им, ще видите, че те не са в посока на стратегическите интереси на държавата, не очаквам да бъде и във функция на интересите на отношенията между гражданите. Не казвам, че нямат право да отварят клубове, но не ми харесва тази тенденция за злоупотреба с общности от политически действащи лица. Това не е пътят, по който искаме да вървим. Нека не позволяваме на някой да открадне нашия дневен ред, заради политически или партийни или някакви други интереси”, каза Османи на седмичната си пресконференция.

Вчера изданието „360 градуса” съобщи, че зад откриването на клуб „Никола Вапцаров” в Благоевград стои Международното Македонско движение за защита на човешките права, от чийто сайт „поне според повечето от публикуваните текстове, новини и мнения, може да се заключи, че става дума за организация с подчертана антиамериканска, антиевропейска и антинатовска насоченост”. На 2 октомври там сдружението информира, че е "горд финансист на откриването на Македонския клуб "Никола Вапцаров", насрочено за 30 октомври”.

На пресконференцията си днес Османи заяви, че би отишъл на откриването на културен клуб в Благоевград, който е отворен по съответния институционален ред чрез министерството на културата, защото е убеден, че това е правилният път.

Османи подчерта, че започването на строежа на източната част от дългоочакваната ж.п. линия, която свързва двете държави и е част от Коридор 8, което е предвидено за утрешния ден в присъствието на двамата премиери на България и на Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски е „много по-важен от откриването на клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград или българските клубове в Северна Македония”.

„Железницата към България ще допринесе много повече за македонците в България и българите в Северна Македония, отколкото това състезание на клубове, което не отчита чувствителността на момента и няма добри намерения. Отстоявам това, независимо какво ще бъде общественото мнение”, добави Османи.

По думите му, цитирани от БТА, акцентът в отношенията между двете държави се измества, защото не се споменава, че за пръв път търговският обмен между България и Република Северна Македония е надминал един милиард евро, „което означава, че има добра бизнес и търговска динамика и този начин на говорене трябва да доминира в нашите отношения, а не някой от Канада да определя дневния ред в двустранните ни отношения”.