Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЕРБ-СДС влизат на консултации при президента Радев Кадър: Facebook/ NOVA NEWS
ГЕРБ-СДС влизат на консултации при президента Радев Кадър: Facebook/ NOVA NEWS
  • Държавният глава чака от първата сила идеи за правителство, включително на малцинството
  • Спорът за оръжието за Украйна се превърна в спор колко е дадено за въоръжение на армията по времето на ГЕРБ

Да не се отменя търга на служебното правителство за газа. Това предупреди президентът Румен Радев по време на срещата си с представители на ГЕРБ-СДС. Повод за думите му стана внесеното от ГЕРБ проекторешение за нова тръжна процедура за дългосрочен договор за газ.

Това е първата от консултациите, които държавният глава провежда с парламентарно представените политически сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

За първи път срещите са разсрочени във времето, а не в един ден, както досега. Няма график, а президентът предупреди, че ще бави процедурата, за да даде време на партиите да се разберат.

Също за първи път почти целият разговор на Радев с ГЕРБ се излъчваше на живо. От партията на Бойко Борисов бяха изпратили шестима свои представители - Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов, Деница Сачева, Делян Добрев и Костадин Ангелов.

Увлечени в предизборната надпревара, може да са пропуснати някои неща. Но служебното правителство с РМС от 15 септември възложи на "Булгаргаз" да сключи търг, когато вече имаме увеличен капацитет на Александруполис, за 10 г. И на 21 септември този 10-годишен търг стартира. На 20 октомври 27 фирми от цял свят, без Русия, защото в тръжната процедура е записано да се изключат държави със санкционни режими, се явиха на видеоконферентна връзка с "Булгаргаз", обясни Радев.

10-годишният търг върви и редовното правителство ще може да го приключи към март, каза държавният глава и поиска ГЕРБ да уточни това със служебното правителство, защото ако тяхното предложение минело в НС - това означавало да се отмени настоящия търг и тези 27 компании да бъдат викани наново. Затова призова ГЕРБ да оттегли своето проекторешение.

Нямахме ги тези подробности и в тази връзка е добре служебното правителство да казва какво прави, отговори му Делян Добрев и обясни, че не са знаели, че търгът е за 10 г. Поздравявам ви, ако сте го направили, допълни той и обеща ГЕРБ или да променят, или да изтеглят проекта си за решение, за да не си противоречат.

Президентът започна срещата с поздрав към ГЕРБ за победата. Но това е и огромна отговорност, защото страната ни е в тежка криза и към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което може да поеме отговорност в тези трудни времена, предупреди той.

На какъв етап са преговорите и контактите с другите сили, попита още държавният глава и поиска ГЕРБ да му разяснят плана си във времето и идеята си за правителство на малцинството. Съставянето на правителство е важно не само за да има страната ни редовно управление, но и за да се гарантира животът на 48-ото НС, което има да свърши огромен по обем работа, каза Радев. Обясни, че председателят на НС определя дневния ред и приоритетността на законите. И попита ГЕРБ как те виждат приоритизацията на работата на НС, защото от това до голяма степен зависело и връщането на доверието в парламента.

Дали за бъде удължителен закон за бюджета, който да го предпази от неизбежното предизборно наддаване по изготвянето на нов, попита още Радев. Или да отиваме на 3% дефицит, или продължаване на политиките с 6,6% дефицит.

Попита ГЕРБ как ще се реализират предлаганите от тях антикризисни мерки съвместно със служебното правителство, поне на този етап.

Радев поиска разяснение от ГЕРБ и по внесения от тях проект за решение за предоставяне на въоръжение и военна техника за Украйна.

След няколко избора ГЕРБ-СДС отново е първа политическа сила и това отдаваме отчасти на разбиранията на хората, че трябва да приключаот експериментите в държавата и в управлението трябва да има хора, които могат да предлагат решения за кризите и да носят отговорност, каза шефката на групата Десислава Атанасова. И обясни, че са на срещата на "Дондуков" 2 именно разбирайки своята отговорност.

Атанасова акцентира на това кои нейни колеги са при президента, защото това били хората, които могат да носят отговорност и да предлагат решения.

Положихме много усилия, не беше лесно, но парламентът вече функционира, обясни шефката на групата на ГЕРБ.

По темата за бюджета едно от основните предизвикателства ще бъде предстоящата зима и заявката на някои колеги, че този дебат може да се превърне в сватбарско наддаване в контекста на това, че може да има нови избори. Това е тема на сериозен дебат и единствено държавническата позиция на всички сили може да ни изправи пред тези предизвикателства, обясни тя.

Атанасова гарантира, че служебното правителство категорично ще получи подкрепата на ГЕРБ за вторите 8 самолета F-16.

Надявам се скоро да бъдат сформирани комисиите в парламента и всички тези теми да се решават на експертно ниво, допълни шефката на ПГ на ГЕРБ.

Президентът напомни още, че много държавни органи са с изтекъл мандат. И даде за пример, че такъв е мандатът на управителя на БНБ, което не позволявало да се водят пълноценни разговори за еврото с международните финансови институции.

След което попита ГЕРБ за предлаганите от тях антикризисни мерки.

Първото ни правило е те да не изискват пари от бюджета. В същото време смятаме, че те ще подействат като Ред Бул за икономиката, обясни Делян Добрев и изброи 7-те антикризисни мерки на ГЕРБ.

Той похвали служебното правителство, че е свършило много добра работа, защото за първи път от началото на годината проведе търг за закупуване на количества газ. Това трябваше да се направи - прозрачна процедура с участието на повече компании, за да се постигнат по-добри цени. Отстъпките, които се постигнаха на този търг, са далеч по-добри от всички останали, каза още депутатът на ГЕРБ. От партията щели да внесат законови промени за спиране за 2 г. на газ-релийз програмата, което щяло да позволи цената на газ да падне с между 15 и 20% заради това, че временно няма да се изпълнява програмата.

Добрев изрази съмнение, че в рамките на този мандат ще бъде избран нов управител на БНБ. Затова от ГЕРБ са внесли проекторешение за ускорено влизане в Еврозоната. Според него не било пречка това, че управителят е извън мандата си.

По темата за предоставянето на оръжие на Украйна Даниел Митов обясни, че сега трябва да се изтрие "срама" от решението на предишния парламент. Предстои преглед на помощта и подкрепата, която България може да окаже, да видим какви наличности можем да отделим и да се започне разговори със съюзниците. САЩ имат възможност да предоставят заместващ капацитет, въпросът е правителството да знае какво иска и как да си го получи, обясни той.

Спешно трябва да се изпрати посланик на България в НАТО, напомни още Митов. България не стои добре в рамките на НАТО и, за съжаление, в момента не се възприема като силен член на евро-атлантическата общност, допълни той.

Не зная откъде съдите за това, не мисля, че това, че страната ни е представена от заместващ посланик е съществен проблем, чакам редовно правителство да даде своето предложение. Дали сме силен или слаб член зависи и от нашия капацитет и съвместимост, отвърна Радев. Когато вземаме от българската армия въоръжение и техника, трябва да си отговорите първо на въпроса за тези 10 г. по време на вашето управление какво внесохте в армията ни, какво се постигна като подготовка на състава, на съвместимостта. България закъсня поне с 15 г. с модернизацията на армията ни, обърна се президентът към ГЕРБ.

Ще ви отговорим публично, обеща му Даниел Митов. Той обясни, че помагането на жертвата на агресията не ни прави част от военните действия. Това говорене трябва да спре, защото именно тези сигнали са част от това, което ни прави да изглеждаме ненадеждни в очите на партньорите ни, допълни депутатът от ГЕРБ.

Хода на срещите на НАТО, срещам се с лидерите там, никъде не съм срещал упрек, че България е ненадежден партньор. Никъде не съм срещал документ, където да е записано, че сме задължени да предоставяме оръжие на Украйна. Напротив, оценява се това, което правим, на фона на състоянието на отбранителните ни способности, отговори Радев.

Никъде няма - давам си старото въоръжение и получавам за награда ново, запознайте се каква е практиката, да не изпаднем в състоянието сливи за смет, обърна се той към ГЕРБ. И обясни, че като главнокомандващ ангажимента му е да не допусне намаляване на отбранителния капацитет на България. Даде за пример позицията на Румъния - че не могат да предоставят въоръжение преди да са го заменили с ново. Държавите много ясно се ориентират кой къде и какво може да направи. И ще оценя, ако този парламент вземе решение и ускори процесите по модернизацията на армията, предупреди Радев.

Ние сме отговорни хора и сме наясно, че България трябва да поддържа отбранителните си способности и няма да взимаме необмислени решения и несъгласувани с Министерството на отбраната. Затова сме записали, че трябва първо да се направи преглед какво е възможно и да се започнат разговори със съюзниците, отвърна Митов. Обясни, че разбират и са наясно, но до момента не било направено нищо.

Десислава Атанасова разказа, че е участвала в заседание на КСНС, на което са били обсъждани тези въпроси по време на кабинета "Петков". След което изброи какви средства са били заделени за модернизация на армията по време на трите кабинета на Бойко Борисов. Над 5,2 млрд. лева в трите бюджета по време на управление на трите кабинета е нищо и тотално неглижиране на армията - не е коректно, критикува тя президента. И поиска - ако отново се свика КСНС, да стане ясно колко инвестиционни разходи са направени за модернизацията на армията.

Разходи са давани, имаме и текуща издръжка, армията не може да спре да функционира. Аз говоря какво реално постъпи в тези 10 г., отвърна Радев. Той напомни, че първото заседание на КСНС по темата е било още през 2017 г., след това втори и трети. Тръгна, но късно, допълни той.

Възможностите за сформиране на правителство коментира пък Томислав Дончев. Такива в рамките на този парламент има, проблемът е, че партиите колективно са паднали в рововете, които са изкопали в последните години, властват политическият егоизъм и тънките сметки кой какво може да извлече от ситуацията с оглед задаващите се избори, каза той.

Възможният формат е обединение около общи цели и принципи. Към момента няма потенциал за сформирането на мнозинство от партии, които се водят от общи цели и принципи, но би могло да има, обясни Дончев.

Ние ще положим всички усилия, най-тежката отговорност е наша, обясни зам.-шефът на ГЕРБ.

Но колкото и да е дълъг животът на този парламент, времето му трябва да бъде използвано по най-добрия начин, допълни той. 

Дончев попита дали служебното правителство прави опити за ревизия на националния план с или без санкция на парламента.