Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Румяна Коларова
Проф. Румяна Коларова

Времето, което президентът отпуска за опитите да се състави кабинет, е съобразено с модела, по който трябва да се търси постигане на съгласие. Перспективите за формиране на правителство ще се определят не от това, което става в президентството, а от това, което става в парламента. 

Това коментира политологът проф. Румяна Коларова  пред БНР

Съгласие за председателските места в парламентарните комисии е база за управленско съгласие, смята преподавателката от Софийския университет "Св. Климент Охридски"

"По-скоро в случая Румен Радев иска да се застрахова срещу всички обвинения, че неговата администрация се опитва да тласка страната към политическа криза, която да доведе до засилване на правомощията на президента. (…) Той не иска да бъде привиждан като търсещ повече власт, отколкото Конституцията му дава", коментира тя забавения ход на процедурата по завъртане на рулетката с мандатите.

Конституцията не е определила колко време може да се спечели - това зависи от действията на парламентарно представените партии, посочи проф. Коларова.

По думите ѝ времето, което ще отнемат опитите за формиране на кабинет, ще зависи не толкова от мандатоносителите, колкото от действията на останалите партии.

Правителство може да се сформира или с първия, или с третия мандат, смята политоложката. 

"С първия шансът е правителство на малцинството. Този модел може да бъде и с третия мандат."

Две от трите правителства на малцинствата изкараха почти пълен мандат, припомни тя.

90% от кабинетите в Дания са на малцинството и изкарват почти пълен мандат, даде пример Коларова. По думите ѝ подобни правителства са много адаптивни и могат да преминават през големи политически турбуленции, ако има нормална политическа среда.

В предаването "12+3" тя нарече "престъпно безотговорно" да се приема бюджет, без да има действащо правителство.