Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родителите й не губят надежда, че дъщеря им все пак ще си избере по-достоен кандидат

Елизабет II е явление на световната политическа арена. Пример за скромност, сдържаност и аристократизъм. Въпреки неприятностите и скандалите в семейството, личната й репутация е кристално чиста и това е нейна лична заслуга. Тя е олицетворение на цяла епоха, когато моралът и честта са ключови качества. Но дори човек като Елизабет II има своите тайни, защото хората около нея не са толкова перфектни, колкото тя би искала да бъдат.

Какви факти от биографията си тя би желала да скрие?

Самата Елизабет предлага брак на Филип, както някога е направила и прабаба й, кралица Виктория.

Съпругът на Елизабет II е красив мъж и само един поглед, отправен към него, й е достатъчен, за да се влюби. Високият синеок блондин покорява бъдещата кралица още щом го вижда.

Принцеса Лилибет, както я наричат в семейния кръг, от детството си се отличава с упоритост и железен характер. Лудо влюбена в конете и отличен ездач, тя често заявява, че ще се омъжи за фермер-коневъд, защото не може да си представи живота без любимите си животни. По-късно тя прави друг избор, като се влюбва в моряк кадет, който в очите на кралското семейство е малко по-добър избор от фермер.

Висок и строен, русият кадет от Кралския военноморски колеж печели сърцето на принцесата от пръв поглед. И както се оказва, за цял живот.

Двамата се срещат на семеен прием. Малцина знаят, че Филип е четвърти братовчед на Елизабет. Тогава тя е на 13 години, а Филип - на 18.

Филип е принц на Гърция и Дания, роден е на остров Корфу в кралско семейство, което губи властта си.

Единственото, което наследява от баща си, е пръстен с печат. Разбира се, родителите на Елизабет не си представят такъв годеник за дъщеря си. Но

момичето не иска и да чуе за някой друг

В първите години на войната принцеса Елизабет и принц Филип не се виждат, но си пишат непрекъснато.

Снимка на любимия й е на нощното шкафче на бъдещата кралица. Родителите й не губят надежда, че дъщеря им все пак ще си избере по-достоен кандидат, но момичето е непреклонно. Скоро те осъзнават, че Елизабет изпитва наистина дълбоки чувства към Филип и малко преди сватбата крал Джордж VI удостоява бъдещия зет с титлата херцог на Единбург.

Историците на английското кралско семейство твърдят, че самата Елизабет предлага брак на Филип, както някога е направила нейната прабаба, кралица Виктория.

На 20 ноември 1947 г. Филип се отказва от гръцката и датската си титла, преминава от православието в англиканството, приема британско гражданство, както и името на дядо си по майчина линия Маунтбатън и се жени за принцеса Елизабет.

Сватбата по традиция е в Уестминстърското абатство. По кралските стандарти това е скромно празненство. Целият кралски двор присъства от страната на булката, а от страната на младоженеца на сватбата идва само майка му, която отдавна е в състояние на прострация, т.е на пълно физическо изтощение и апатия. Въпреки този тъжен факт сватбата е ярка и красива. Роклята на булката е ушита от придворния моден дизайнер Норман Хартнел, вдъхновен от картината на Сандро Ботичели "Пролет".

Тя е бродирана с кристали, перли и допълнена от изящен шлейф, дълъг четири метра. Тази рокля все още се смята за една от най-красивите кралски сватбени рокли в историята на Европа.

В следвоенния период в страната има купонна система, така че платът за

сватбената рокля на бъдещата кралица трябва да

се купи с купони

В САЩ пък са поръчани около десет хиляди перли за украса. Сватбеният тоалет на булката е допълнен от 5-метров воал от прозрачен тюл, сатенени обувки и тиара на кралицата майка. Между другото, тази диадема създава доста притеснения на всички. Час преди тържеството скъпоценното бижу неочаквано се чупи наполовина в ръцете на булката. Налага се спешно да се потърси придворният бижутер, за да го оправи.