Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нарастващата подкрепа за “Възраждане” се дължи на глупост, казва ексдепутатът от Великото Народно събрание

- Г-н Неделчев, има ли прилики между ситуацията през 1989 - 1990 г. и сега?

- Мисля, че ситуацията е абсолютно различна и едва ли може да се прави паралел. Тогава просто беше преломна година, в която се сменяше системата. Всичко трябваше да е ново. Ние трябваше да преборим комунистите.

Тогава беше ясно кой кой е. Сега е объркано, позициите на различните партии не са особено избистрени.

- Тоест няма добри и лоши ли?

- Те всички се изживяват като добри.

- А от гледна точка на избирателите кои са прогресивните сили?

- Аз имам една неизменна позиция - че трябва да бъде удържана демократичната общност. Говоря като потенциал, тя не е в конкретна партия. От нея произлизат различните партии.

Най-важното е да бъде запазена. След

последните турбуленции

и комбинации самата демократична общност е заплашена да се размие. Това е моят голям страх, защото тя е гаранция за необратимостта на евроатлантическата ориентация на България, колкото и клиширано да е това словосъчетание.

- Защо демократичната общност може да се размие?

- Когато настъпи конвергенция с партии, които не произтичат от нея, например с БСП, има голяма опасност от размиване на границите.

- Има ли нужда от ново пренареждане на политическата система, нова кръгла маса, след като вече втора година сме постоянно от избори на избори?

- Има нужда от създаване на стабилни партии, а не на проекти. Това може да се постигне с много работа. Партия се гради с ежедневен организационен труд.

- Каква е ролята на президента Радев за ситуацията в момента?

- Президентът Радев е човекът, който забърка цялата тази каша, когато излезе с юмрука на площада, за да защити своите съветници.

- Бойко Борисов с какви позиции е?

- Той е с единия крак в демократичната общност, а с другия - оттатък.

- Как си обяснявате нарастващата подкрепа за "Възраждане"?

- С глупостта на българското население.

- Как през 1990 г. си представяхте политическата система? Мислехте ли, че ще стигнем дотук?

- Не, не сме си представяли това, което се случи. Нашият проект беше следният. В СДС имаше 15 партии. Бъдещата политическа система на България трябваше да се роди от тези, които оцелеят и се разраснат, тези, които се стабилизират. Представяхме си, че тя ще изтласка БСП в ъгъла, ще я маргинализира. Което се случва, но прекалено късно. А същевременно сума ти партии, които имаха тенденция да станат сериозни - като БСДП, Демократическата и Радикалдемократическата, просто изчезнаха. Причините са много - и вътрешни, и външни.