Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гълъб Донев
Гълъб Донев
  • Забраняват превъзлагането на поръчки
  • Служебният премиер пожела на депутатите със същия устрем, с който препитват кабинета му, да правят и закони

„Ин хаус” поръчките се превърнаха в емблема за източване на държавни средства”. В това бе категоричен в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Гълъб Донев.

Той обясни, че кабинетът му е готов със Закона за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. Според него “независимият орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на цялото общество“.

Правителството е готово и с промени в Закона за обществените поръчки, с които се забранява на изпълнителя да превъзлага поръчката, предвижда се санкция в случай на нарушаване на забраната.

Кабинетът ще одобри и допълнителни 20 млн. по бюджета на социалното министерство за изплащане на еднократна финансова помощ за отопление в размер на 400 лв.

“Ударна вълна” от депутатски въпроси към Министерския съвет, отчете още Донев.

„За първите два дни от дейността на 48-ото Народно събрание са зададени около 70 въпроса. Забелязвам ударници в съревнованието за най-питащ народен представител, както и министри, които са първеници в катгорията “най-питан министър”. Засега го води Иван Шишков, към него има 18 въпроса”, добави Донев. И пожела депутатите със същия устрем да се захванат и със законодателството.