Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аня Пенчева
Снимка: Архив
Аня Пенчева Снимка: Архив

Актрисата Аня Пенчева щяла да следва медицина, ако не е бил акад. Антон Дончев. “Моята житейска съдба се бе променила благодарение на него, аз забравих медицината и кандидатствах във ВИТИЗ”, разкри тя.

Актрисата влиза в академията с монолог на Елица от “Време разделно” - филма по романа, избран за любима книга от българите, с ролята си в който и Аня става звезда. “Той много се забавляваше от това, че ми е помогнал”, разказа тя пред дъщеря си Петя Дикова в предаването “Тази неделя” по bTV.

Акад. Антон Дончев
Снимка: Архив
Акад. Антон Дончев Снимка: Архив

Висок, слаб, строен, духовит, галантен. Очите му бяха бистри и тъжни - така писателят останал в паметта ѝ от последната им среща преди 2 г. Тогава в НДК се организира честване на неговата 90-годишнина. “Изглеждаше впечатляващо. Заговори за тази дистанция, за това разрушаване на мостовете между управляващи и интелигенция”, спомня си тя.

“При толкова роли в киното и театъра хората ме помнят от “Време разделно”. Изключително съм благодарна за шанса да работя с акад. Антон Дончев и с режисьора на филма акад. Людмил Стайков”, казва актрисата. И е категорична: “Аз останах в съзнанието на българския зрител с “Време разделно”.

Поклонението пред Антон Дончев е на 24 октомври от 10 ч в сградата на Българската академия на науките.