Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йордан Цонев СНИМКА: Архив
Йордан Цонев СНИМКА: Архив

Кандидатът на ДПС отново събра само 102 гласа в своя подкрепа, а социалистът - само 73.

За пореден път депутатите не успяха да изберат председател на Народното събрание, след като и четвъртият балотаж завърши без никой от кандидатите да получи 121 гласа.

ДПС потвърдиха, че стоят зад номинацията на Йордан Цонев за председател на Народното събрание. "Възраждане" изпълниха заканата си да издигнат непознат кандидат и посочиха Цвета Рангелова. След като няма консенсус за най-възрастния депутат, ние издигаме Кристиан Вигенин, заяви Корнелия Нинова от БСП.

Десислава Атанасова обяви, че това, което е започнало вчера трябва да приключи. И пожела успех на кандидатите. ГЕРБ няма да издигат кандидат и оставят правото на председател на трета, четвърта или дори пета парламентарна сила.

Ще гласувам за Йордан Цонев, защото не му споменах името, заяви Рашидов, шегувайки се с пропуска си при изброяването на трите кандидатури.

Цонев събра 102 гласа "за", против бяха 66, 57 се въздържаха. Вигенин - "за" 74, против седем, въздържаха се 144. Рангелова бе подкрепена едва от 27 души, 86 бяха против, а 112 се въздържаха. "Български възход" изпълниха заканата си да не участват в гласуването.

На балотаж Цонев отново събра само 102 гласа в своя подкрепа, а Вигенин - само 73. Гласовете за Вигенин дойдоха само от съпартийците му от БСП и от "Промяната". 15 от ДБ се въздържаха за него, а петима бяха против. За кандидата на ДПС  гласуваха всички от ГЕРБ и ДПС, а ДБ и ПП масово бяха "против".

"Първата нощ имате хубава крачка към демокрация, нека да се наспим. Почивка утре в 10 часа на заседание", даде пореден шанс за търсене на консенсус Рашидов.