Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Божидар Славчев бе светило в онкогинекологията.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Доц. Божидар Славчев бе светило в онкогинекологията. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Той е първият лекар у нас, който изгражда влагалище

Онкогинекологът винаги имал план как да отстрани карцином и да запази половите органи на пациентките

Използвал стари атласи и учебници и казвал, че щом една техника е описана, той ще я направи

Човек дошъл с мисия на Земята да спасява животи. Той напълно заслужава титлата си "виртуозен хирург", можел дори невъзможното, казват колегите му. Това бе доц. Божидар Славчев - гениален акушер-гинеколог, хирург, уролог, онколог. С енциклопедичните си знания и умения успявал да измисли не само как да спаси пациентката си, но и да й даде възможност да стане майка.

Светилото в гинекологията почина на 73-годишна възраст след продължително и тежко боледуване, а медицинската гилдия потъна в скръб. Колегите му от "Майчин дом" споделят, че едва ли скоро ще се роди такъв ерудит като него, а България е загубила човек, който е спасил хиляди жени.

Доц. Божидар Славчев и д-р Наталия Петракиева разказват за сложна операция, която извършиха преди 2 годиини.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Доц. Божидар Славчев и д-р Наталия Петракиева разказват за сложна операция, която извършиха преди 2 годиини. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

"Доцент Божидар Славчев знаеше много и можеше всичко - разказва доц. Никола Василев. - Освен акушер-гинеколог с енциклопедична подготовка той беше

виртуозен уролог и хирург,

способен да разреши най-заплетените казуси в граничната територия, където тези специалности се застъпват. Влизаше в тази роля, без да парадира, възприемайки своята универсалност като нещо, което се разбира от само себе си и не заслужава да бъде забелязвано, камо ли аплодирано. И може би най-важното: доцент Славчев спадаше към изчезващата порода лекари, които не се крият зад непробиваема стена от професионална надменност. Той остави след себе си школа - нещо почти абсурдно в наши дни - и неговите ученици гордо излъчват завещаната им от него светлина в името на голямата цел - превъзмогване на човешкото страдание."

Още от началото на кариерата си доц. Славчев показва, че ще бъде един от водещите специалисти в гинекологията.

"През 1986 г. постъпих в "Майчин дом" като асистент и доц. Славчев вече бе в силата си - спомня си пред "168 часа" д-р Иван Диков, началник ДКЦ, СБАЛАГ "Майчин дом". - Той е потомък на изключителни акушер-гинеколози.

Дядо му е първият гинеколог в България

и когато се създава специализирано женско отделение в болница, сформирано от руските войски във Варна, той е първият назначен там. След това, когато се прави старата сграда на "Майчин дом", дядо му е първият, който я поема, докато проф. Стаматов специализира в Германия. След това идва баща му, който става един от най-известните акушер-гинеколози в страната. Те имат и частна болница в София, която приема пациенти от цяла България.

Доц. Славчев беше много широко скроен с невероятна култура, знаещ няколко езика. Непрекъснато запознат с това, което се случва за деня. Работеше чудесно коремна хирургия във всякакъв обем и хирургия на гърдата. В оперативната дейност нямаше тайни за него. Мисля, че ако се е налагало,

можеше да направи и мозъчна операция

Освен това беше напълно достъпен човек, който не слагаше бариери между себе си и околните. Изключително земен, с невероятна обща култура, а за медицинското му ниво няма и смисъл да се говори - легендарно. Успяваше да надгражда оперативната си работа и да възпита цяла школа в тази област. Водеше курсове, никога не отказваше да консултира или да отиде на място при пациент в цялата страна. Правеше демонстративни операции, без да следва някакви материални компенсации. Работещите гинекологични центрове се дължат на него, защото е обучил много специалисти."

Доцентът бил толкова трудолюбив и работоспособен, че

всички се изумявали как прекарва по 11 часа в операционната

без прекъсване и без дори да отиде до тоалетната. Работил за последно до миналата година и въпреки заболяването и възрастта си бил с брилянтен ум и оперативна техника.

Никога не му трепвала ръката, нямал погрешен ход. А жените, на които е спасил живота, са безброй. Не само обичал професията си, но обичал и пациентите си.

"Той беше лекар, който изчезваше за миг от кабинета

и се връщаше с плодово мляко в ръка, за да нахрани онкоболна пациентка

- спомня си д-р Петя Емилова. - Такъв си беше, грижеше се за всички, защото имаше голямо сърце. Благодарна съм, че беше мой учител и приятел!"

Доц. Славчев оставя огромна следа в медицината у нас, защото за него нямало нещо, което не може да се направи. Специфичното в стила му било, че нямало учебник или атлас в областта му, който да не знаел. Всичко било в главата му и дори да не е опитвано някога, казвал, че щом е описано, и той ще го направи.

"Доц. Славчев бе необикновен човек, най-големият ерудит, когото познавам - споделя пред "168 часа" и д-р Наталия Петракиева, акушер-гинеколог в "Майчин дом" и един от учениците на медика. - В него видях какво наистина означава да си аристократ. Беше много премерен, уравновесен, аналитичен. Нещо много голямо трябваше да се случи, за да го впечатли. Подхождаше спокойно към всеки човек.

Доц. Божидар Славчев дава ценни знания на д-р Наталия Петракиева.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Доц. Божидар Славчев дава ценни знания на д-р Наталия Петракиева. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Смирен беше. Вършеше невероятни неща, за които обаче имаше скромност, че то не е кой знае какво. Освен всички хирургични постижения, които даде на българската жена в операционната,

той вършеше изключително много добрини

Ако зависеше от него, никога нямаше да се разбере за тях. Хората бяха много благодарни и чрез тях ставаше известно. Никога при него движещото не е било слава или власт. Винаги правеше нещата за голямото благо - да се спаси живот. Той беше добър човек. Винаги, който и да го е търсил с проблем, е откликвал. Никога не се е величаел и не е стоял на пиедестал.

Имаше изключителни енциклопедични знания, беше изчел всичко за гинекологична и хирургична техника. И когато пред него застанеше човек със съдбата си, в главата му се случваше някаква магия и той предлагаше страхотен план как да му помогне максимално. Имаше пациенти от всякакви прослойки на обществото.

Спомням си за едно момиче от много хубаво семейство, но беше наркоманка. Заради това имаше хепатит C и други диагнози. Дойде при нас с карцином на вулвата.

Той направи брилянтна операция,

така че това младо момиче да запази възможността си за репродукция. Трябваше да направи последващо лъчелечение, но тя не пожела. След 6 месеца обаче се върна с тройно по-голям тумор, който инвазираше и се беше разпространил към външните гениталии, дупето и бедрото. Той отново даде всичко от себе си, за да го отстрани, дори скри дефектите отвън, за да не се забелязват, въпреки че пациентката сама не си бе помогнала."

Доц. Божидар Славчев винаги провеждал подробни изследвания на пациентките си.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Доц. Божидар Славчев винаги провеждал подробни изследвания на пациентките си. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Виртуозният хирург завещал на младите си колеги техниките как да правят секцио, как да затварят корем или да създават влагалище и още десетки, стотици методи. Имал усет за млади и талантливи кадри и винаги ги подкрепял, за да се издигат в професията. Именно по този начин забелязва и д-р Наталия Петракиева и още тогава знаел, че тя ще се превърне в един от най-добрите акушер-гинеколози в "Майчин дом".

Доц. Божидар Славчев и д-р Наталия Петракиева по време на сложна операция, която те направиха за първи път в света.
СНИМКА: АРХИВ НА БОЛНИЦАТА
Доц. Божидар Славчев и д-р Наталия Петракиева по време на сложна операция, която те направиха за първи път в света. СНИМКА: АРХИВ НА БОЛНИЦАТА

"Бях вече специализант в болницата в патологична бременност и имаше някакво усложнено секцио, което трябваше да се прави - спомня си д-р Петракиева. - Докато бяхме в операционната, той се обърна към мен и ми каза: "Ти няма ли да дойдеш в нашата клиника?". Тази лична покана от него ме окрили. Когато отидох при него, тази вяра в мен продължи. Всъщност доц. Славчев повярва в мен, преди аз да повярвам в себе си. Имах възможността да се уча от неговата работа. Той създаде цяла школа гинеколози. Показа ни най-високите хирургични умения,

имаше най-изискания, фин и прецизен хирургичен подход,

който някога съм виждала." Към него се обръщали жени, които имали последната надежда той да съхрани детеродните им органи.

“При 50 случая в практиката си с овариален карцином

е правил само органосъхраняваща операция - категорична е д-р Наталия Петракиева. - За някои от тях знаем, че са с деца, и то по две. Това е голямо постижение. Освен че беше виртуоз в това да прави операции на различни тумори и да даде дълъг живот на жените, той умееше да направи нещо гигантско и да даде шанс за качество на живот. Например при жени, при които бе засегната и отделителната система, той отстраняваше пикочния мехур и ректума, извеждаше пикочопроводите и дебелото черво към коремната кухина и чрез специални торбички жената успяваше да отделя ненужното от организма си.

Беше като Франкенщайн

Това започна да го прави още преди 20 години. Направи и друго. При жени, при които беше засегнат само пикочният мехур, той го отстраняваше, отвеждаше пикочопроводите към дебелото черво, там правеше кесийка и те можеха да пишкат през ануса си, и то контролирано. И разбира се,

при такъв обречен случай той не само им даваше живот,

но и качество, за да живеят колкото може по-пълноценно. Сам се изграждаше като лекар и плащаше цялата цена за това. Струваше му много. Понасяше всички усложнения с отговорност. Беше до пациентите от първия до последния ден, каквото и да се случи. Ако нещо се обърка, тройно задействаше своята гениалност."

Поради специфичността на работата си урологът помагал и на много деца с вродени аномалии. Колегите му твърдят, че той е основател на неовагината у нас. Това е изграждане на влагалище при момичета, които са родени с матка и яйчници, но без влагалище.

Благодарение на екипа на болницата доц. Славчев се прочу преди две години с уникална операция на момиче, което бе потърсило помощ при него, а списание "Космос" разказа подробно за случая. Тогава той се опита да обясни, че не е направил нищо особено, но напротив, бе измислил нещо, което не бе правено в света.

Момичето е с две матки, две маточни шийки, две влагалища, без бъбрек

и до 23-годишна възраст не подозира нищо, докато не й откриват карцином на едната шийка на матката.

Доц. Божидар Славчев бе светило в онкогинекологията.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Доц. Божидар Славчев бе светило в онкогинекологията. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Навсякъде искат да махнат цялата й полова система, но най-съкровената й мечта била да стане майка. Така се среща с доц. Славчев, който включва гениалността си в действие. Заедно с д-р Петракиева и директора на "Майчин дом" проф. Иван Костов прави изключително сложна интервенция - отстранява шийката на матката, възстановява мястото между матката и влагалището, поставя и две спирали в кухините на матките, така че каналът да не се затвори при процесите на възстановяването. Освен това екипът поставя и серклаж, който да играе ролята на липсващата шийка.

Момичето се възстанови и година след операцията забременя.

Тя роди живо и здраво бебе

и се превърна в една от хилядите пациентки на доц. Божидар Славчев, който е дал най-съкровеното за една жена - да стане майка.

В знак на признателност и благодарност шефът на "Майчин дом" проф. Костов обясни, че името на доц. Божидар Славчев ще бъде записано със златни букви в историята на болницата, а една от залите ще бъде кръстена на него.