Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джеки Стоев
Джеки Стоев

Месото е вредно когато е термично обработено на висока температура, но е полезно при правилно приготвени суджуци и луканки и ако е сушено до 40 градуса

Да изгоним ли месото от нашата трапеза? Не може да има дискусия дали природосъобразното хранене е полезно и удължава живота на човека. Може обаче да се дискутира кое е природосъобразно и кое не е.

Д-р Гайдурков, за добро или за зло, по природа е изключително чувствителен към храна и напитки,които не са природосъобразни. Това е добре за пациентите му, но неприятно за самия него. Хапва парченце печено прасенце и му става лошо. Пийва чаша, две бяло

вино със сулфити

и го боли главата. Аз самият съм обратният случай. Мога да ям всякакви свинщини, и то в огромни количества, и не ми става лошо. Напротив.

Даже ми е много хубаво.

С д-р Гайдурков се познаваме от Лидия Ковачева. Тогава тя успя чрез нейния метод да го излекува от куп най-различни болести. Д-р Гайдурков стана нейн последовател, но впоследствие успя да развие и да надгради нейния успешен метод. Освен че имаше медицинско образование, той имаше още едно предимство. Разполагаше с

идеалния обект за наблюдение и експерименти. Своето собствено тяло. Някой, разбира се, може да възрази, че колкото и да е удачен, един-единствен обект за наблюдение не е достатъчен. Да не забравяме обаче, че д-р Гайдурков е имал и има стотици пациенти, които могат да верифицират неговите наблюдения. И така съдържа ли месото токсини и вредни за организма на човека вещества. По чисто емпиричен път д-р Гайдурков установява, а след това и проверява при своите пациенти, че месото е вредно само когато е термично обработено на висока температура. Месото в правилно приготвени суджуци и луканки, както и сушенето до 40 градуса си е много полезно,

а мога да ви потвърдя,

че е и много вкусно.

През лятото се видяхме с д-р Гайдурков на Южното Черноморие и обсъждахме как да обясним научно тази на пръв поглед нелогична констатация.

Аз съм завършил биология. Е... беше много отдавна, а и аз, да ви кажа честно, не бях добър студент. Но има две области от биологията, които ми бяха много интересни. Етологията (науката за поведението на животнитe и човека), както и еволюцията на човека. Е, в

последните стотина години при човека става въпрос по-скоро за деградация, отколкото за еволюция, но това е тема за друг разговор.

Да се върнем към началото на човешката еволюция до момента, в който вече се е създало нещо като общество и това общество е в състояние да се грижи за всички свои членове.

Даже и за тези, които са се родили с шест пръста. (Броят на пръстите не е кой знае какъв недостатък, но аз използвам шестте пръста като обобщение за всички родени с някакво отклонение от нормалното.)

Оттук нататък естественият отбор до голяма степен е изключен. Хората с шест пръста или с други по-съществени малформации са могли да дадат потомство. Докато един здрав, красив мъж, независимо от броя на пръстите, но роден без тестиси, няма да има как да предаде красотата си в наследство.

С други думи това, което сме ние сега - анатомичното устройство на нашето тяло, физиологичите ни механизми и особености, както и умственият ни потенциал, са до много голяма степен идентични с тези на праисторическите хора. Мнозина може би ще се възмутят от тези съждения. Само че нека преди това да помислят дали се смятат за

по-умни от

Аристотел

и от Конфуций.

Нашата хипотеза с д-р Гайдурков защо термично обработеното месо не е природосъобразно и съдържа токсини е, че до образуването на общество, което да осигури преживяване и на по-нескопосаните членове, хората не са познавали още огъня. А това така ли е? Не знам. Но наблюденията на д-р Гайдурков върху многобройните му пациенти до голяма степен верифицират това предположение.

П.С.

1. Много хора ме питаха защо пък в последните стотина години нямало еволюция, а засилена деградация на Хомо сапиенс. Преди повечето семейства са имали 5 и повече деца. Едно или две са умирали млади. По-здравите оцелявали и могли да дадат поколение. Все пак е имало някакъв естествен подбор. Официалните статистически данни показват многократно увеличение на основните наследствени болести в процентно съотношение.

2. Други са възмутени, защото теорията на Дарвин не била вярна. Питам ги - те откъде знаят, че е така. Отговарят: Ама така се говори, или че са го чели в жълт вестник.