Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

От Румина Димитрова

От 3 десетилетия българските политици реформират българската армия по своите конюнктурни съображения, възмути се президентът

Радев започва консултациите за мандата, след като се сформират групите в НС. Ще пита партиите и какво мислят за модернизацията

Не знам колко още Консултативни съвета по национална сигурност трябва да провеждам, за да убедя политиците, че трябва да има модернизация на армията, че трябва да има смяна на въоръжението.

Това каза пред журналисти на полигон “Ново село” президентът Румен Радев.

Тук е моментът да им напомня, че буксуването на модернизацията на армията е в резултат на непрекъснатото през годините отлагане и отхвърляне на множеството програми, които разработваше и разработва висшето военното ръководство. То е резултат на системното погазване на военната експертиза от хора облечени във власт. Затова и домогването до властта в България трябва да изключва некомпетентността и лъжата, които някои хора непрекъснато разпространяват, каза Радев на въпрос как ще отговори на критиките, че се опитва съветското въоръжение да остане в българската армия и на практика спира модернизацията й.

Същите участваха в няколко правителства, в няколко Народни събрания. Същите спъваха години наред модернизацията. Не въведоха никакво ново въоръжение, а сега същите бързат да предоставят въоръжение на Украйна без да са намерили нещо ново и по този начин бързат да ни лишат и от това, което имаме в момента, продължи президентът. 

Трябва да е ясно, че предоставянето на въоръжение за Украйна в момента без да са въведени нови образци, ще задълбочи дефицита на способности за дълъг период от време и то в условия на влошаваща се среда на сигурност не само на север от нас, а и на Балканите. Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна веднага ще получим подарък натовско въоръжение издава опасна наивност или тежка некомпетентност. Това са тежки процеси, които ще отнемат години и ние за всичко това ще трябва да си платим. Така че всяка партия или политик с амбиция да управлява трябва най-сетне да се ангажира да предостави ново въоръжение и чак тогава да посяга на съществуващите в момента способности, каза Радев.

Днешният ден ясно показва, че всяка една държава член на Алианса трябва да може да разчита на неговата подкрепа. Но показва и още нещо, че всяка една държава трябва да е в състояние да генерира съвременни способности. И аз искам още веднъж, за кой ли път след четири КСНС, посветени на ускоряване на модернизацията да напомня, че няма място за повече оправдания и за отлагане на модернизацията. От 3 десетилетия българските политици реформират българската армия по своите конюнктурни съображения. Резултатът го знаем - драстични съкращения, липса на ново въоръжение, ограничена оперативна съвместимост и дефицит от способности. С това искам още веднъж да призова - в никакъв случай да не се политизират проблемите на българската армия, да се работи поне в това поле с единство към решаване на проблемите на въоръжените сили, каза президентът.

Запитан кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство, президентът каза: Нека първо се сформират парламентарните групи и оттам ще пристъпим към консултации, за да чуя първо мнението им и по този въпрос за модернизация и за генериране на съвременна модернизация.