Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георг Елзер можеше да е щастлив. Да има семейство, хубава къща, добра работа. Можеше да е свободен. От счупените окови всъщност го деляха само четири седмици. Точно тогава нацистка Германия щеше да капитулира, а Хитлер да бъде история. Но един-единствен изстрел бе достатъчен да разруши за части от секундата тази хубава мечта. Тялото на Елзер се срина безжизнено на земята, а по-късно бе изгорено в крематориума.

42-годишният затворник напусна този свят тихо и по лична заповед на Фюрера. Райхсканцлерът иска Елзер да умре бързо, а в официалната сводка да пише, че „при терористична атака (въздушно нападение) в защитния арест задържаният беше смъртоносно ранен“.

Дали жертвата мислеше за собствената си смърт?

Тя бе предизвестена за него. Той я очакваше още в 20,45 часа на 8 ноември 1939 г., когато двама гранични служители му сложиха белезниците на 25 метра от швейцарската гранична ограда в Констанц. Дори в най-смелите си мечти Георг не си представяше, че ще успее да напусне страната минути след като атентатът срещу Хитлер е осъществен.

Да, Елзер бе от малцината смелчаци, дръзнали не просто да мечтаят за екзекуцията на Първия в страната, а да я планират и осъществят. За съжаление – без успех.

Как я извършва и какво се случва след като е арестуван, четете сп. "Космос"!