Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кириакос Мицотакис СНИМКА: Ройтерс
Кириакос Мицотакис СНИМКА: Ройтерс

Възобновяемата енергия е задоволила всички нужди на Гърция от електроенергия за първи път миналата седмица, съобщи независимият оператор за пренос на електроенергия в страната IPTO, предаде euronews.com.

За пет часа в петък възобновяемите енергийни източници са покрили 100 процента от производството на енергия в Гърция, достигайки рекорд на изработване на електроенергия от 3106 мегават часа.

Днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис написа в Туитър, че на 7 октомври възобновяемите източници за пръв път за покрили цялото потребление на електрическа енергия за пет часа. Мицотакис посочи, че Гърция бързо се превръща в лидер на възобновяемите източници на енергия.

Слънчевата, вятърната и водната енергия представляват 46 процента от енергийния микс на Гърция през осемте месеца до август тази година, спрямо 42 процента през същия период на 2021 г., според базирания в Гърция мозъчен тръст за околната среда The Green Tank.

Подобно на други европейски страни, Гърция намали зависимостта си от руски газ след войната в Украйна, като увеличи вноса на втечнен природен газ (LNG) за да посрещне нуждите си. Тя също така стимулира въгледобива, отлагайки плана за декарбонизация.

Гърция има за цел да удвои своя капацитет за зелена енергия, за да представлява най-малко 70 процента от енергийния й микс до 2030 г. За да помогне за постигането на тази цел, правителството се стреми да привлече около 30 милиарда евро европейски фондове и частни инвестиции, за да обнови своята електрическа мрежа, пише БТА.