Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев остава позитивен дори и в най-тежките моменти.
Росен Плевнелиев остава позитивен дори и в най-тежките моменти.

Съставил два служебни кабинета, той има биография с повечето фигури, които днес могат да седнат на преговори

Когато преди 30 години Соломон Паси разказваше, че България ще стане член на НАТО, всички слушаха и не вярваха на ушите си.

Нещо подобно става и когато Росен Плевнелиев обяснява пред голите поляни в полите на Витоша, че там ще се издигне най-големият бизнес парк у нас.

Този български президент има колкото последователи, толкова и критици - нещо нормално за политиката тук.

Но необичайното е, че той никога не наруши добрия тон и не си позволи лични нападки към опонента

Направи го единствено като бивш президент в свои статии, критикувайки остро настоящия държавен глава. Резкият тон бе необичаен за Плевнелиев и в определени моменти не му отиваше.

Той обаче остава извън клишето за висш политик, на което бяха свикнали българите - строг и смръщен човек. Вместо това бе усмихващ се президент, макар мнозина и до днес да оценяват мекия тон, доброто възпитание и усмивката за слабост, което не е така.

Със сигурност тези особености на политическия му характер са една от основните причини бившият държавен глава да бъде посочен от ГЕРБ за модератор на тежките преговори за съставяне на кабинет.

Самият той минал през тежки моменти, Плевнелиев

явно има свое ноу-хау как да преодолява житейските рубикони.

От прословутата история в младите му години, когато 4 месеца спи в колата си в Германия. Теглил заем, живял на улицата, но две години по-късно вече е собственик на своя строителна фирма с офиси в няколко града. Затова и има всички основания да твърди, че с труд и постоянство се постига всичко. Преди да влезе в политиката, до 2009 г. е предприемач, мениджър на строителни проекти в България и Германия, основател и управител на редица компании и проекти в областта на строителството и недвижимите имоти. Благодарен е на съдбата си, която няколко пъти вече му е подала ръка.

Но не остава всичко само на Фортуна - пример са и усилията му за изграждането на Резиденшъл Парк София и Бизнес Парк София. Успява да се пребори за тях и

днес България има първия и най-голям бизнес парк в Югоизточна Европа,

в който се отварят над 10 хил. работни места, отличен с награда “Сграда на годината” и “Инвеститор на годината”.

А докато бе под прожекторите като държавен глава, го сполетя и най-тежкото житейско събитие, което един родител може да преживее - загубата на детето си.

Росен Плевнелиев преминава през тези периоди с достойнство. Всъщност за образа на една публична фигура е от огромно значение да остане адекватен и когато е на върха, и когато трябва да преодолее тежки кризи. А и когато защитава правото си на лично щастие - а той сподели публично и как отново срещна любовта, и сватбата си с Деси Банова, и раждането на техния син. Пак необичайно за географските ни ширини - политикът да покаже, че също е човек. 

Плевнелиев бе открит и за новата си любов и брака си с Деси Банова
Плевнелиев бе открит и за новата си любов и брака си с Деси Банова

И най-вече - да не се бои да формулира ясна позиция, както той направи от първите дни на войната на Путин

Именно това прави логичен избора на Плевнелиев за модератор по темата Украйна и евро-атлантически приоритети на България в преговорите между политическите сили.

Освен всичко това четвъртият демократично избран президент на България има в биографията си опит в съставянето на две служебни правителства и неизменното устояване на нуждата от повече коалиционна култура в родната политика. Сочи за свой ментор и приятел покойния държавен глава на Израел Шимон Перес.

Преди да спечели с малко балотажа за президент срещу издигнатия от левицата Ивайло Калфин (с кандидат за вицепрезидент Стефан Данаилов), бе част от първото правителство на Бойко Борисов. От 27 юли 2009 г. до 9 септември 2011 г. е министър на регионалното развитие и благоустройството. В този период в МРРБ се работи спокойно и делово, казват всички, имали тогава връзка с ведомството.

“Контактната група ще започне своята работа след сформиране на редовното 48-о НС, като ще заседава и ще дава пресконференции за постигнатите резултати единствено в сградата на Народното събрание. Няма да се посещават партийни централи и да се провеждат срещи на други места, а само пред очите на българските граждани и медиите, защото ще се работи за доверие и прозрачност”, предупреди Плевнелиев пред “24 часа” в първите часове с новата роля.

Уверява, че както го е правил и друг път, ще търси диалог и създаване на доверие между участниците в този труден процес.

През мандата си от 2012 до 2017 г. Плевнелиев

работи с пет правителства и назначи два служебни кабинета,

а страната се сблъска с няколко кризи и очите често бяха обърнати към него като единствената институция на властта, която бе стабилна и незастрашена от политическия вятър.

Той неведнъж е разказвал за сложната ситуация при протестите през 2013 г. И тогава противопоставянето между политиците бе изключително изострено, а избухването на общественото недоволство, месеците протести срещу кабинета “Орешарски” и белия автобус остават емблематични.

Плевнелиев няма проблем да разговаря както с премиера Бойко Борисов, така и със Сергей Станишев, който е начело на БСП. Казал им: “Дайте да направим правителство, в което и БСП, и ДПС, и ГЕРБ да бъдат представени, защото задачата на президента не е да управлява държавата, а в труден момент да прекара по един конституционно урегулиран начин процедурата, че

да отидем към ново ниво на стабилност - легитимни избори”

Нещо подобно му се налага да направи и сега, макар вече да не е президент.

“Ако днес политиците се простят, оставят назад собствените си сценарии, кой кого ще победи - защото битката е за държавата, а не за един или друг индивид, трябва да намерят пресечна точка”, беше концепцията му в ранното лято на 2021-а, след първите парламентарни избори.

В търсене на консенсус между основните политически играчи Плевнелиев събираше всички парламентарни партии в началото на всяка година от мандата си. По време на т.нар. Месец на политическите консултации той изслушваше приоритетите на партиите, а след това отиваше в Народното събрание за обръщение пред депутатите.

Въобще коалиционната култура бе лайтмотивът му през годините

През 2016 г., вече съставил две служебни правителства, Плевнелиев обяви: “Ще ми се да виждаме по-силно изразена коалиционна култура в България, което означава ясни коалиционни договори, ангажименти и да се стои зад тях. Искам да виждаме пълни мандати на правителства, които да изпълнят това, което са обещали.”

Опита се да осигури приемственост в изпълнението на програмата при управлението на различни правителства - през 2016 г. започна дебатът за формулиране на целите в следващата национална програма до 2030 г. Още с встъпването си в длъжност президентът Плевнелиев обяви, че иска да зададе теми на обществото, по които бързо да се търси националното съгласие и първата бе:

“Справедливост за гражданите - бърза, ефективна система

на правораздаване” Тогава търсеше и подобряване на бизнес средата, административна реформа и електронното правителство. Неща, които след 10 години продължават да са в дневния ред на държавата.

Като прагматик, дошъл от бизнеса, Плевнелиев постави в центъра и енергийната ефективност, независимост и либерализация в доставките.

Любопитно е как си партнираше в кабинета “Борисов 1” с финансовия министър Симеон Дянков. “Постната пица” не бе съвсем по вкуса на Плевнелиев. Бъдещият президент първи откри пред ГЕРБ важността на пътното строителство. Отчита, че като регионален министър е започнал хиляди проекти за модернизация на регионите, а благодарение на започналата тогава дългосрочна стратегия и план за пътно строителство са изградени стотици километри.

Остава да видим доколко ще бъде припознат като диалогична фигура от старите си познайници - БСП и ДПС, с чиито представители вече е сядал на масата за преговори. Но тогава начело на социалистите бе Сергей Станишев, а сега е Корнелия Нинова. С “Демократична България” пътищата му за диалог са по-широки. Голямото предизвикателство са новите играчи, макар и тях да познава добре. Смята се, че точно Плевнелиев е задвижил политическата кариера на Асен Василев - харвардецът бе министър на икономиката в служебния му кабинет начело с Марин Райков по препоръка на Кирил Петков. Отношенията му с “Възраждане” изглеждат най-сложни, след като обвини Костадин Костадинов в злоупотреба със страховете на хората покрай протестите срещу зеления сертификат за COVID.