Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Любенов
Димитър Любенов

Има сериозни разминавания в показанията на двамата - по делото за катастрофата казали само, че получили сигнал, а по това за тяхното поведение - че спрели подобен на поршето автомобил, а шофьорът миришел силно на парфюм

Обвинение за лъжесвидетелстване вероятно ше получат полицаите Любка Гечева, известна и като Буба, и нейният колега Георги Малински, научи “24 часа”. Причината е в сериозните разминавания в показанията им по делото за катастрофата, при която Димитър Любенов уби французин, и тези по разследването за даден им от обвиняемия шофьор подкуп.

Гечева и Малински са първите, отишли на катастрофата, която стана в неделя, 25 септември, около 4 ч сутринта.

“Получихме сигнал и се отзовахме”, обяснили двамата, преди да се разбере, че минути преди удара са спрели Любенов, а той им е дал подкуп. Когато това станало ясно, двамата дали показания и по второто разследване.

“Минути преди катастрофата спряхме кола като тази от катастрофата. Шофьорът миришеше на много силен парфюм”, обяснили сержантите Гечева и Малински. И двамата не споменавали нищо за подкуп, нито за ескорт. А според показанията на Любенов патрулът го е спрял 10 минути преди сблъсъка. Дошъл полицай, облегнал се на колата и попитал шофьора дали е пил. Любенов си признал и казал, че тръгнал към кола на “Дринк енд драйв” и в момента търсел шофьора. Униформеният не се легитимирал, не поискал и документите на Димитър.

Снимките са от личния  фейсбук профил на Любка Гечева.
Снимките са от личния фейсбук профил на Любка Гечева.

“Полицаят ме попита какво ще правим и аз му отговорих, че мога да почерпя или да изчакаме колата на “Дринк енд драйв”, споделя в показанията си, разказани от “24 часа”, Любенов. След това униформеният попитал колко пари, а Димитър казал, че може да отдели 200 лв., и му дал сумата. В неговия разказ Буба е била в колата. Освен Любенов имало и още един свидетел, който знаел за подкупа, обясниха от прокуратурата в петък.

След като взел парите, полицаят, идентифициран по-късно като Георги Малински, обяснил на Любенов, че ще го съпроводят. Това щяло да е само до голям търговски център на околовръстното, защото дотам е територията на 6-о РУ, от което са униформените.

3 камери са заснели поршето и патрулката, но самото спиране и разговор не са снимани. Тъй като между първата и втората камера разстоянието е 500 м, а времето между кадрите е 6 минути, се смята, че точно тогава е бил контактът. Третата камера е заснела и самата катастрофа, както и това, че патрулката се оттегля на заден ход, макар да вижда инцидента, обясни на брифинг зам.градският прокурор на София Иво Илиев. Той и шефката на градската прокуратура Илиана Кирилова разказаха защо полицаите не са били задържани, което стана повод за поредния скандал между МВР и прокуратурата. Вътрешният министър Иван Демерджиев обвини прокуратурата, че е отказала ареста.

“Проверката за ролята на полицаи при катастрофата започна от прокуратурата. Аз се обадих на шефа на дирекция “Вътрешна сигурност” в МВР, след като видяхме медийни публикации по темата”, разказа Кирилова. Тя обясни, че е имала два контакта с МВР специално за униформените. Те били на 28 и 29 септември.

При първия от полицията само показали видеа на патрулна кола и поршето в движение, дори не се виждала регистрацията на автомобила на МВР.

"Колата е била със затъмнени стъкла. Лицата вътре не се виждат”, поясни Кирилова.

Дори при втория случай обаче нямало достатъчно данни за извършено престъпление от страна на вече идентифицираните полицаи, поясни градската прокурорка на София. От МВР искали от прокурора по делото за катастрофата да задържи Гечева и Малински, макар по казуса с тях да имало друго дело с друг обвинител, добави тя. “Задържането до 24 часа е в правомощията само на МВР”, посочи още Кирилова. И добави, че имало свидетел, на когото Любенов казал за подкупа още след катастрофата. Това най-вероятно е неговият съдружник Стойчо. Той дал показания за рушвета едва след като вече имало разследване за поведението на полицаите. Кирилова обясни, че все още се събират доказателства и при достатъчно такива полицаите ще бъдат обвинени, а може би и задържани.

Прокурорката допълни, че е възможно вътрешният министър Иван Демерджиев да е бил подведен, когато преди 4 дни даде брифинг, в който обвини прокуратурата, че забранила арест, както и разгласяването на скандалното поведение на служителите от МВР.

Кирилова бе категорична обаче, че без достатъчно доказателства от държавното обвинение нямало как да говорят за участие на полицаи.

За тяхната роля се разбра в съдебната зала от адвокатката на Любенов Ива Борисова.