Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов във Вълчидол КАДЪР: Фейсбук
Бойко Борисов във Вълчидол КАДЪР: Фейсбук

Кирил Петков казва, че не могат да направят обща парламентарна група с ДБ заради морал, а той пазаруваше по лабораториите депутатите на ИТН, посочи той

"Промяната" отказаха коалиция и от всичко, което сътвориха, това им е най-добрият вариант и аз абсолютно ги разбирам. Само да кажа, че или не са ни разбрали, или се правят, че не са. Ние нито предлагаме коалиция, нито предлагаме каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Вълчидол относно съставянето на правителство, след като от "Продължаваме Промяната" отхвърлиха предложението на ГЕРБ за кабинет.

Просто ще напомня какво говорихме и защо похвата с посредници, контакти групи, според мен ще проработи и нищо не е загубено. Първата и най-важна тема е войната в Украйна. Тя чука на нашата врата. Тя е в непосредствена близост до нас. Има заплахи за ядрени удари, обстрел на Запорожие, неясна собственост - Путин казва, че е негова, но не е. Това са територии, които не признаваме по начина, по който те са присъединени. Затова контактната ни група е от хора, които са се доказали пред нашите евроатлантически партньори със своите позиции. И затова излъчихме само двама – Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Като оставихме отворена вратата всеки, който пожелае от другите партии, да вкара в този преговорен екип човек. Защото нормално е след избори всички да сме в различни настроения, обясни той.

Изборите показаха, че народът каза "да" на ГЕРБ. Но не каза ГЕРБ да управлява сам. Аз разбирам, че им е удобно да ни приписват "Възраждане" като възможност. Те имат и своите достойнства, но ние по никакъв начин, за разлика от Кирил и Асен, които твърдят, че нямало значение какво мислят посолствата. А посолствата са преките избраници на политиката на съответната държава, коментира Борисов.

Аз се съобразявам с партньорите си в Брюксел, Вашингтон, ЕС и НАТО. За там тема номер №1 е войната в Украйна и всичко, различно от това, са празни приказки, добави той.

Бойко Борисов каза още, че не е чул „Продължаваме промяната“ да говорят по тази тема на брифинга си и по-специално за запазването на евроатлантическата ни ориентация, както и "пряко да подпомогнем нашите приятели от Украйна".

„Те на тази тема много увъртат, а дори казват, че с категоричния противник на това – БСП, те ще правят коалиция. Нещо двулично има“, допълни Борисов.

Вторият най-важен въпрос е диверсификацията на ядреното гориво, петрола, газа и привеждането в дългосрочни договори с ясни и програмни за бизнеса и потребителите цели. Стана ясно от служебното правителство, че те танкери не са договаряли, подписвали, каза той.

Трябва да имаме много гъвкаво правителство и парламент. Те от тези въпроси избягаха. Казаха, че са против закупуването на военни самолети. Ние не можем да се сърдим на Радев, който е летец и има предпочитание към марката самолет. Kатегорични сме, че втората част на ескадрилата трябва да е същата като първата. Трябва да има редовно правителство. Някоя сутрин може да осъмнем с много тежка катастрофа в региона - имам предвид Запорожие. И тогава много бързо ще забравят какво сме се обиждали и това ще е тема №1, поясни лидерът на ГЕРБ.

Да ги предупредя все пак, че предизборната кампания свърши. И ние можем да четем цифри. Когато Асен Василев говори за 3% дефицит, а държавата, като отреже всички капитални разходи, ще отиде на 4%. Те се къпят в медиен комфорт. Днес Асен Василев е казал за 7% дефицит, а допустимият е до 3%, това са изискванията на ЕК, каза още Борисов.

Кирил Петков казва, че не могат да направят обща парламентарна група с ДБ заради морал и това не било подмяна на изборите. Само преди 2 месеца той пазаруваше по лабораториите депутатите на ИТН. Коалицията им се разруши заради това, че не можаха да си разделят парите, посочи той.

Ако влезем така разделени и в парламента, как ще приемаме бюджета. Народът показва, че иска да сме разумни по важните за хора теми. Коалиция съм заявил, че се прави само със сестрински партии от евроантлантическия блок. Пъпната ни връв е свързана с евроатлантическите лидери. Мога да понеса всякакви удари, не мога такъв да понеса, защото те до ден днешен ни вярват. Предложенията ни и контактната ни група ще отиде и при ДПС, ще отиде при всичките. Предлагам лидерите да се дръпнем, за да може контактните групи да работят по-лесно. Аз се надявам, че разумът ще надделее. Всички сме правили грешки, затова в нашата религия има и прошка. Оптимист съм, нека да обърнем внимание на хората, каза той.

Публикувахте от Boyko Borissov в Петък, 7 октомври 2022 г.