Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Островът, около който станаха експлозиите в тръбите на "Северен поток".
Островът, около който станаха експлозиите в тръбите на "Северен поток".

Кораби и подводници кръстосват морето над тръбопроводи и критична инфраструктура

Ако експлозиите останат безнаказани, утре злосторникът може да посегне към глобалните интернет магистрали в района

Eвропейските, руските и американските висши служители бяха категорични, че тръбите на "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море са разкъсани от експлозиви на три места и определено става дума за саботаж. Едва в неделя Датската енергийна агенция потвърди, че

течовете са преустановени

От компанията, управляваща тръбопровода, заявиха, че е постигнато стабилно налягане в двете тръби на "Северен поток" 1. "Ню Йорк Таймс" цитира няколко новинарски агенции, според които причина за нормалното налягане е водата, навлязла в спуканите тръбопроводи. Благодарение на това бил прекратен и течът.

Чрез "Северен поток 1" страните от ЕС получаваха около 35% от природния газ. Той е дълъг 1200 км и обичайно по него вървяха 170 млн. куб метра всеки ден. През юни Русия намали доставките рязко със 75% и те паднаха до 40 милиона кубически метра. През юли заради ремонта те се свиха до 20 млн. куб. м. В края на август Русия затвори тръбопровода, като обвини за това "Сименс".

Резултатът от всичко това е, че доставките за Европа намаляха с 88%, а международните цени на едро се повишиха два пъти.

Това може да изиграе ролята на известна спирачка пред европейските икономики, а забавянето да тласне някои от тях към рецесия.

Разливът на газ продължи няколко дни.
Разливът на газ продължи няколко дни.

На 3 октомври Ройтерс цитира "Газпром", че е възможно

да се възобнови изпомпването

през оставащия единствен тръбопровод.

При "Северен поток 1" са констатирани разкъсвания в двете линии, а при "Северен поток 2" само в едната. Затова според "Газпром"

по линия В все още може да се изнася газ за Европа,

разбира се, ако бъде взето решение за доставки, уточняват от руския монополист. "Северен поток 1" работеше на пълни обороти до началото на войната в Украйна. Оттогава Русия намалява доставките, позовавайки се на технически проблеми и на отказа на някои страни да платят в рубли.

Но наскоро завършеният "Северен поток 2" така и не беше пуснат в експлоатация, тъй като Германия, където стига до сушата, замрази процеса на разрешение, тъй като Русия се готвеше да нахлуе в Украйна.

В изявление се посочва, че се работи за намаляване на рисковете за околната среда.

Тепърва ще се установява негативният ефект от теча; макар че метанът се разтваря частично във вода и не е токсичен, той все пак е парников газ.

На този етап в шпионските централи обсъждат 4 версии кой е отговорен за теча.

Първият е обичайният заподозрян - Русия, въпреки че говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, заяви, че тази теория е глупава и лишена от смисъл.

От "Газпром" уверяват, че налягането вече е нормално заради нахлулата в тръбите вода.
От "Газпром" уверяват, че налягането вече е нормално заради нахлулата в тръбите вода.

Факт е обаче, че "Газпром" не доставя природен газ вече седмици наред на Европа, като аргументите й са свързани с ремонта. Първоначално

Москва обвини немския концерн

"Сименс" за това, но оттам бързо опровергаха нападките. След това плащането в рубли се превърна в поредния препъни камък. Така всички останаха с впечатление, че Русия си търси аргументи да не доставя газ, за да изнудва Европа и да я принуди да окаже натиск върху Украйна да прекрати военните действия.

Главният икономист в изследователската фирма Argus Media Дейвид Файф казва, че Русия може да използва ситуацията, за да окаже политически натиск върху Европа.

"Може да се надява, че Европа би могла да окаже

натиск

върху Украйна

да признае анексирането, а в замяна на това Русия да възстанови потоците по тръбопроводите", посочва Файф.

Според тази версия цялото протакане е с една цел - да настъпи зимата и немската индустрия да бъде поставена на колене, а в редица части на Европа отоплението да бъде проблематично.

Като цяло Западът смята, че саботажът може да е част от стратегията на Русия да лиши Украйна от съюзниците й.

На обвиненията, че Русия може да е в дъното на този пореден саботаж, за да не стига до Европа руски газ, Песков отговори, че САЩ вече са повишили цените на втечнения природен газ. Руският президент Владимир Путин на свой ред директно обвини САЩ и съюзниците им за взривовете в тръбите.

Песков открито намекна, че Америка пряко ще се облагодетелства от разкъсванията в тръбите.

"Има страна, която ще продава повече втечнен газ, ако газопроводите не функционират, и тази страна е добре известна - това са САЩ", каза Песков. Според него има държави, разполагащи с военнотехнологичния капацитет да извършат подобен саботаж. Песков допълни още, че европейските страни също като Русия нямат никакъв интерес от подобно разрушаване на газовата инфраструктура.

"На теория Съединените щати също биха могли да направят (саботажа - бел. ред.), но не виждам мотивацията за това", каза пред Ройтерс анализаторът Оливър Александър. Според него Европа вече не е получавала газ по това трасе.

"Те вече успяха да спрат "Северен поток 2". Той вече беше мъртъв във водата, не отиваше никъде", аргументира се той.

BBC съобщи, че и САЩ разглеждат Русия като виновна за теча на газ. Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм каза пред медията, че това е

акт на саботаж

и "е много малко вероятно тези инциденти да са съвпадение".

Втората версия е на Русия. Както вече стана ясно, според Путин "щетите са безпрецедентен саботаж, всъщност акт на международен тероризъм". В спешен телефонен разговор с президента на Турция Ердоган той съобщи, че Москва ще поиска въпросът да бъде обсъден от Съвета за сигурност на ООН.

Зеленски отдавна настоява Европа да спре да купува руски газ, сега мечтата му се сбъдна.
Зеленски отдавна настоява Европа да спре да купува руски газ, сега мечтата му се сбъдна.

Експертите са категорични, че става дума за саботаж. "Ако е имало единичен случай на скъсване на тръбопровод или теч, тогава може да се говори за случайна повреда,

макар и много малко вероятно - уточни пред ВВС Майк Фулууд от Оксфордския институт за енергийни изследвания. - Най-вероятната причина за случайна повреда е изпускане на котва и влаченето й през тръбопровода." Според него, когато става дума за множество течове за кратък период от време, това "не звучи като случайно събитие, въпреки че теоретично може да бъде". Затова според него това най-вероятно е форма на саботаж.

Пред ВВС проф. Ръсел Джонс от Университета в Пенсилвания обяснява, че водното налягане на дъното затруднява детонацията и че не е вероятно руснаците да взривят собствения си тръбопровод.

"Те можеха просто да спрат газта до входа на тръбопровода, ако искаха да спрат доставките", посочва той.

Третата версия е, че саботажът е украинска спецоперация.

Мотивът би могъл да е, че със средствата, които Русия получава от газовите си доставки, финансира войната в Украйна. Президентът Зеленски отдавна призовава Европа да спре всички покупки на руско гориво - въпреки че част от газа за Европа минава през територията на Украйна. Прекъсването на "Северен поток" е сбъдната мечта за Киев, който отдавна настоява за пълно ембарго върху горивата на Русия.

Как е станало?

Според ООН течовете в тръбопроводите са причинени от стотици килограми експлозиви. Пред Съвета за сигурност представители на Дания и Швеция бяха категорични, че взривът е умишлен. Сеизмолози са установили магнитуд на експлозиите 2,3 и 2,1 по скалата на Рихтер, съответстващи на експлозивен товар от няколкостотин килограма.

"Шпигел" цитира свои източници от разузнаването, които преценяват, че става дума за около 500 килограма тротил, поставени на различни места.

Неслучайно шефът на германските военноморски сили Ян Кристиан Каак съобщи пред "Ди Велт", че "Русия също е изградила значителен капацитет под вода.

В случая възниква един опасен въпрос - ако злосторникът не бъде наказан, няма ли да посегне и към магистралите под Балтийско море за световния интернет?