Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предсрочните парламентарни избори са насрочени за 2 октомври СНИМКА: Архив
Предсрочните парламентарни избори са насрочени за 2 октомври СНИМКА: Архив

Има още една секция, освен тази в Бодрум, създадена само заради риалити формата "Ергенът", за която водещият на тв студиото "Изборът" на "24 часа" Георги Милков анонсира. Тя е създадена от моята сестра, която е най-редовна гражданка и няма да снима нищо във Фетие, Турция - друг курорт с ранна резервация. Тя изора света, създаде организация и успя да създаде секция там. Така че стават две секциите, които гласуват малко по-различно в Турция.

Иначе, понеже всички говорят за лошите новини от тези избори, аз ще се опитам да намеря и коментирам няколко добри новини.

Първата добра новина, която си намерих от тези резултати, е, че първите три политически сили на тези избори са партии с евроатлантическа ориентация. Според мен, поне на този етап, това слага край на разговорите за Евразия, дава отговор на ужасната пропаганда, с която беше засипано българското общество през последните месеци във връзка с войната и не само.

Втората ми добра новина от тези избори е, че политическата простащина и арогантност все още се наказват от българското общество.

И третата добра новина, макар и не толкова убедително добра, но все пак - голямата националистическа вълна в България на този етап се отлага, въпреки че удвоява резултата си. Това беше очаквано от социолозите, но не е онова, което беше прогнозирано на финала: тройно и четворно увеличаване на влиянието на "Възраждане".

И последното, което може и да не е толкова съществено, но според мен е любопитно - тези избори реабилитират машинното гласуване. На миналите избори имаше много сериозни обвинения и панаири, че сложният вот с машините е причина за ниската избирателна активност. Ние обаче гласувахме веднъж с машини, научихме се как става и сега изборната активност е още по-ниска. Което според мен е ясен отговор, че ниските резултати и активност на гражданите е по вина на политическия елит, а не на някакви копчета и тъчскрийни.

Заедно с добрите новини от изборите, за които говорих досега, съм си подготвила и няколко лоши.

Едната е тъкмо ниска активност. Според мен последните избори миналата година и излъченото от тях правителство беше нещо като последен тест за българските граждани, без изобщо да си присвоявам правото да говоря от името на всички тях, но на мен така ми изглежда. Онова беше последното доверие, което, за съжаление, не се оправда, дали по собствени причини или по външни, или заради двете. Резултатът сега сякаш е: "Няма да ви гласуваме!", което е много опасно за демократичния процес в България и наистина отваря вратите за разни опасни явления.

Другата е дали ще се създаде правителство - каквото и да кажем сега, ще е хвърляне на боб. Мисля си, че може би ще се създаде нещо. Но каквото и да се създаде, то ще е пазарлък и някой ще бъде жертван. А най-често този някой се намира сред гласоподавателите.

Последното е, че този вот беше вотът на твърдите ядра. Много малка част от останалите отвратени, огорчени и разочаровани граждани излязоха до урните в неделя. Това е моя интерпретация, може официалните данни да ме опровергаят. Но си мисля, че твърдите ядра предопределиха вота, а би било много хубаво, ако в демократичния процес участват повече хора със свободна съвест.