Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Октомври е месецът на златната есен.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Октомври е месецът на златната есен. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

По-хладно в средата, циганско лято последната седмица

Октомври започва с лятно време - с разкъсана облачност и високи температури от 26 до 32 градуса.

За октомври 2022 най-голяма е вероятността средните месечни температури да бъдат около нормата, която е между 5 и 10 градуса за средните минимални температури, а за максималните - от 17 до 22 градуса.

Във валежно отношение за голяма част от страната очакваната месечна сума също ще е близка до обичайната, около средното ще са и дъждовните дни. Това съобщи за “24 часа” климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

Късно следобед и привечер днес от запад облачността ще се уплътни и на много места в Западна България ще превали и прегърми. В нощта срещу неделя валежи,

на места придружени от гръмотевици,

ще има и в останалата част на страната. Изборният ден ще започне с облачно и дъждовно време, но от запад валежите ще спират и облаците ще се разкъсват. Следобед над по-голямата част от страната ще се установи слънчево, но прохладно и ветровито време с дневни температури от 18 до 23 градуса.

През първата половина на следващата седмица понижението на температурите ще продължи и към сряда, четвъртък максималните ще са от 14 до 20 градуса, в сутрешните часове - между 5 и 10. Облачността ще бъде разкъсана и променлива, често значителна. На места ще превали слаб дъжд, но без съществени количества. Ще остане ветровито.

През втората половина на седмицата слънчевите часове ще се увеличават, като след пладне облаците ще намаляват. Сутрин в низините ще бъде мъгливо. Минималните температури ще бъдат от 3 до 8 градуса, а максималните ще се повишават и към 8, 10 октомври ще бъдат от 17 до 22 градуса.

В началото на второто десетдневие ще бъде спокойно, с условия за сутрешни мъгли и повече слънце следобед - златната есен ще бъде в разгара си, казва климатологът.

Най-ниските температури ще бъдат от 3 до 8 градуса,

а най-високите - от 18 до 23 градуса.

След 12-и - 13 -и октомври се очаква предимно облачно време с по-ниски дневни температури. Ще има превалявания. С кратки прекъсвания този тип време ще продължи до края на десетдневието и през първите няколко дни на третото.

През последната седмица на месеца има сравнително голяма вероятност за по-топло от обичайното време. Отначало минималните температури ще са ниски и ще има

условия за масови слани

След това ще се затопля. Сутрин ще бъде мъгливо, но около и след пладне ще има много слънчеви часове. Ще започне циганското лято.

Най-високите температури през октомври са измервани в Дунавската равнина - в Горна Оряховица 39°, в Ловеч, Севлиево и Павликени 38°, в Русе 37°. Най-студено през октомври е било в Трън и Велинград - минус 10 градуса.

Характерни за октомврийските утрини са мъглите и ниските облаци. Тези явления са най-чести в низините, котловините и около водните басейни през ясните нощи. През деня слънцето бързо подобрява видимостта и можем да се радваме на златната есен.