Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дефицитът му се свързва с много хронични заболявания, той поддържа имунитета, неутрализира свободните радикали и възстановява ДНК

Глутатионът е мощен антиоксидант, който може да се открие във всяка клетка на организма. Той представлява комбинация от аминокиселините цистеин, глутамин и глицин. Има важни функции за човешкия организъм - поддържа имунната система, неутрализира свободните радикали, подпомага черния дроб да се справя с мазнините и възстановява ДНК. Все повече изследвания доказват и противораковото му действие. За разлика от други антиоксиданти тялото ни може да произвежда глутатион в черния дроб.

Проучвания доказват, че има връзка между определени заболявания и ниските нива на глутатион. Тъй като той играе важна роля в антиоксидантните и детоксикационните системи на клетките, учените смятат, че добавките с глутатион могат да помогнат в лечението на

стеатозата - най-честата патология,

засягаща черния дроб. Дължи се на отлагане на триглицериди в клетките му, а причината за това може да е различна - злоупотреба с алкохол, както и редица метаболитни, ендокринни и първични чернодробни заболявания.

В проучване, публикувано в сп. BMC Gastroenterology, изследователи са установили, че перорална добавка с глутатион помага значително на хората с неалкохолна мастна чернодробна болест.

За целите на проучването учените са работили с 34 пациенти с неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Всички доброволци са диагностицирани чрез ултразвук.

Пациентите първо са променили начина си на живот, подобрили са храненето си и редовно са правили гимнастика в рамките на 3 месеца. Приемали са и по 300 mg глутатион на ден.

Изследователите са измерили клинични параметри като чернодробна мазнина, чернодробна фиброза и нива на аланин аминотрансфераза (ALT) преди и след лечението с глутатион. (ALT е кръвен тест, с който се проверява евентуално увреждане на черния дроб).

Сред пациентите, завършили този експеримент, изследователите са наблюдавали значително намаляване на нивата на ALT след лечение с глутатион. Доброволците са имали и понижение на нивата на феритин, триглицериди и неестерифицирани мастни киселини.

На базата на тези резултати специалистите са стигнали до заключението, че пероралната добавка с глутатион има терапевтични ефекти при хора с мастна чернодробна болест.

Още ползи

Различни проучвания установяват, че глутатионът има и други ползи за здравето:

l Подсилва имунната система, като предпазва митохондриите и намалява възпалението, което е важно за защитата на организма.

l Подобрява инсулиновата чувствителност, когато се повишат нивата му.

l Противодейства на свободните радикали и пази от увреждането, което те нанасят.

l Изследвания сочат, че може да стопира прогресията на рака.

l Според проучвания поддържането на здравословни нива на глутатиона може да помогне за облекчаване или намаляване на симптомите на болестта на Паркинсон.

С напредване на възрастта нивата на глутатион естествено намаляват. Фактори като заболяване, нараняване и стрес също влияят на запасите от глутатион.

За справяне с този дефицит учените препоръчват спазване на хранителна диета, хапване на повече органично отгледани продукти, отказване от пушенето, ограничаване на алкохола и избягване на излагането на токсини от околната среда.

Изчерпването на глутатиона може да се предотврати с прием на поне 200 до 500 mg на ден. Недостигът на глутатион обяснява също така и защо много хора страдат от хронични здравословни проблеми.

За здрав черен дроб

l Да се поддържа здравословно тегло. Ако човек е със затлъстяване или наднормени килограми, вероятно има затлъстяване на черния дроб. То може да доведе до неалкохолно мастно чернодробно заболяване, което се развива бързо. Загубата на тегло е важен фактор и помага за намаляване на мазнините в черния дроб.

l Да се спазва балансирана диета, която включва храни, богати на диетични фибри, пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, ориз и зърнени храни. Да се избягват висококалорични ястия, наситени мазнини, рафинирани въглехидрати (бял хляб, бял ориз и тестени изделия) и захари.

Препоръчвани храни

и напитки

Боровинки - червени и черни

Кръстоцветни зеленчуци

Мазни риби

Грейпфрут

Грозде

Ядки

Сок от червено цвекло

Зехтин

Чай

Повече движение

l Редовната физическа активност помага за изгарянето на триглицеридите и намалява мазнините в черния дроб.

l Практикувайте безопасен секс. Правенето на незащитен секс или с множество партньори увеличава риска от хепатит B и C.

l Мийте ръцете си старателно и редовно.