Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски Кадър: Нова тв
Надежда Нейнски Кадър: Нова тв

Бившият външен министър коментира войната между Русия и Украйна

„Това, което Путин каза, не е нищо ново. Нито мобилизацията, нито референдумите могат да спасят това, което той вече загуби. Заплахата от използване на ядрено оръжие беше ежедневие по времето на Студената война. Ако Путин си позволи това, ситуацията ще стане катастрофална. Популярни лица и хора с влияние в Русия застават срещу Путин”. Това заяви Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи, пред "Офанзива" по NOVA NEWS.

Нейнски коментира, че стотици хиляди руснаци се опитват да напуснат Русия в момента. „Украйнската армия е силно мотивирана. Много е трудно да бъдат прикрити имперските амбиции на Русия. Путин е в международна изолация и има вътрешни проблеми, които се опитва да тушира с референдуми. Очаквам опитите на Путин за ескалация да продължат. Европа обаче ще остане единна в осъждането на руската агресия. Путин се опитва да създаде прецедент- да завзема територии със сила. Последиците от това могат да засегнат стабилността и сигурността в целия свят. Трудно се печели война срещу целия свят. И Путин много добре го знае”.

Според Нейнски Европа ще запази своето единство, защото отстъпи ли, това ще е краят на евроатлантическата общност. „Не бива да подценяваме това, което може да се случи през зимата - Русия да плаща за протести и бунтове. Реакцията на България не беше нито навременна, нито бърза. Беше измъчена. Правителството трябва да бъде много категорично, партиите трябва да имат ясни позиции по отношение на войната”.