Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И горските ще спират бежанците, 100 000 мигранти върнати от границата за месец (Обзор) Министър Иван Демерджиев с камуфлажни дрехи на границата

Обявиха частично бедствено положение в три области, за да ремонтират шосето по браздата - колите на МВР се чупили там

Частично бедствено положение е обявено в три области по границата с Турция, стана ясно в петък след посещението на вътрешия министър Иван Демерджиев на браздата. Причината е засиленият миграционен натиск и нуждата да се ремонтират горски пътища, по които минават служителите на МВР и на Министерството на отбраната, за да отблъскват тълпите от бежанци, които напират да влязат у нас.

Само от началото на месеца екипите от граничари и армейци са спрели над 100 000 нелегални мигранти да преминат у нас през оградата с Турция.

Частичното бедствено положение ще продължи до 29 септември.

Заедно с Демерджиев границата посети и министърът на земеделието Явор Гечев.

Двамата се запознаха със състоянието на горските пътища в района на Малко Търново.

“Най-важната ни задача е да обезпечим пътищата в района. За да можем да се справим с нарастващата вълна от незаконни мигранти, трябва да имаме условия за придвижване на граничната техника. В момента тя се чупи, а за ремонтите трябват огромни средства”, каза Иван Демерджиев. Половината от автомобилите на Гранична полиция са се разбили по лошите пътища покрай оградата с Турция. Очаква се работата да започне до две седмици. Демерджиев е обсъдил с областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас.

Той и земеделският министър Явор Гечев са подготвили съвместни екипи между Гранична полиция и горските служители, които също ще се включат в борбата с нелегалната миграция. Освен за бежанци, които минават през оградата, горските и служителите на МВР ще следят за незаконна сеч на дървесина и за бракониери.

“Институциите могат да работят заедно. Обединяваме усилията си, за да постигнем максимален ефект”, коментира министърът на земеделието Явор Гечев. Подобни промерки на МВР и МЗХГ има и за сечта около наводнените села в Карловско.