Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив
Мария Спирова КАДЪР: Би Ти Ви/ Архив

След дълга тирада срещу Запада, който бил насилил Украйна да продължи войната, когато от Киев толкова много били искали мир при преговорите в Истанбул, Путин излъга руснаците, че ще водят защитна прокси война срещу НАТО и "псевдоценностите" на Европа.

Истерично настоя, че Украйна е новорусийска територия, която трябва да бъде погълната на всяка цена, обяви безрезервна подкрепа за лъжереферендумите в окупираните територии и заплаши Европа с ядрени последици (станалата ритуална фраза "вятърът може да духа и в тяхната посока"). Даде да се разбере, че Русия може и да не стигне до Киев, но ще се вкопчи в каквито териториални завоевания е докопала, независимо колко смърт ще причини на собствените си граждани в името на тези потънали в разруха земи.

В кулминацията на речта, както се очакваше от дни насам, Путин най-сетне обяви мобилизация.

По думите на Путин това е "частична мобилизация". По-късно Шойгу уточни, че ставало дума за 300 000 резервисти, но според Сара Рейнсфорд, кореспондент за Източна Европа на Би Би Си, съдържанието на декрета, подписан от Путин тази сутрин, е много общо и обтекаемо - не съдържа никакви ограничения в броя на руснаците, подлежащи на мобилизация, нито описва каквито и да е изключения за студенти или други недосегаеми групи.

Това дава карт бланш на регионалните власти да интерпретират декрета както пожелаят и да привикат каквито демографски ресурси са им под ръка, за да си попълнят квотите.

Войната току що влезе в Русия.
Не с натовска ракета, а с подписа на Путин.

*От фейсбук!