Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С хладнокръвието си може да обърне играта във всеки мач

Още съвсем млад вижда, че темпераментът му пречи, и безмилостно се справя с него

Човек се чуди дали той е от тази планета.

Така Новак Джокович коментира играта на Роджър Федерер след един от многото епични сблъсъци между двамата. Със сигурност още много други тенисисти през последните 24 години са се питали:

Извънземен

ли е Федерер?

След новината от 15.09.2022 г., че 20-кратният носител на титли от Големия шлем слага край на кариерата си, този въпрос отново стои на дневен ред. Любителите на тениса и спортните коментатори от целия свят все още недоумяват как съществува такъв необятен талант, с подобно спортсменство, с такъв бляскав имидж.

Роджър е спортната легенда, чието оттегляне няма как да остави феновете на спорта безразлични, защото от сцената слиза човек, за когото няма как да се каже нещо друго, освен че той "е от друга планета".

В спортното наследство на Роджър трябва да поставим тези

237 седмици поред, в които той е номер 1 в света

Това са четири години и половина, в които швейцарецът е на върха на световната ранглиста. Подобно постижение трудно може да намери аналог в индивидуалните спортове, особено при лютата конкуренция в тениса.

Джокович е бил повече седмици номер 1 - 373, но сърбинът постига този рекорд в непоследователни периоди. Всъщност най-дългата серия на Ноле е от 122 понеделника като най-добър. Федерер е пример за постоянство, който надали ще видим отново.

Рекордите на Федерер едва ли скоро ще бъдат подобрени.
Рекордите на Федерер едва ли скоро ще бъдат подобрени.

Серията започва през 2004 г. след победата над Анди Родик на финала на Откритото първенство на Австралия. Швейцарецът е

номер 1

до август 2008 г., когато е изместен от Надал след олимпиадата в Пекин. В този период Роджър печели 10 титли от Шлема.

Федерер впечатлява, като играе на най-високото възможно ниво в рамките на 10 поредни години, което се олицетворява от неговите 36 поредни достигнати четвъртфинала в турнирите от Големия шлем в периода 2005-2013 г. Подобна серия е огромно постижение на фона на смазващата конкуренция в световния тенис.

В тези 36 участия с най-добрите осем играчи има и 10 поредни финала - между 2005 и 2007 г. А от 2006 до 2010 г. има 23 поредни участия в полуфинали. Трудно можем да си представим, че някой от сегашното поколение млади тенисисти може дори да се доближи до подобен резултат.

Един от големите проблеми на Федерер в началото на кариерата му е горещият му темперамент. Психическата стабилност на швейцареца в неговата младост е далеч от това, което той постига в по-късните си години. Налага се талантливият тенисист да преодолее този недостатък, за да стане велик. Той

успява да се пребори със себе си

и след 2004 г.

дори когато играта не върви, Федерер винаги може да я обърне.

Заради тази своя стабилност той прави серия от зашеметяващите 194 поредни мача, в края на които, дори и да загуби, е успял да вземе поне един сет. Загубите по това време са 10, 5 от които са от Надал. В момента, след триумфа си на US Open, Карлос Алкарас има 65 поредни мача, в които е взел поне един сет. Изглежда направо невъзможно тази невероятно силна серия

да се продължи с още 130 такива мача, за да се достигне постижението на Маестрото от Базел.

Накрая трябва да споменем и петте поредни титли на Откритото първенство по тенис в САЩ. Кортовете в Ню Йорк са известни с това, че са най-безмилостната арена за тенисистите. Специфичната им настилка не позволява дори и на най-добрите да се специализират, както на тревата на "Уимбълдън" или на клея на "Ролан Гарос".

Турнирът в САЩ също така е и в края на сезона, което означава, че физиката на играчите вече е изстискана до краен предел.

Федерер обаче печели турнира рекордните пет поредни пъти - през всяка една година след победата си над Лейтън Хюит през 2003 г. до Анди Мъри през 2008 г. От тогава до сега нито един победител в Ню Йорк - включително Джокович и Надал, не е успявал да защити титлата си.

Светът рядко е виждал спортист от такава величина по време на цялата си кариера

да не си изпусне нервите нито веднъж,

а скромната усмивка да не напуска лицето му. Краят за тази легенда дойде, но вдъхновението, което той донесе през 22-годишния си път, скоро няма да напусне сърцата на феновете му. Това личи и от думите, с които се сбогува с почитателите си: "Когато любовта ми към тениса се зароди, аз гонех топките в родния ми град Базел. Тогава гледах играчите с възхищение. Те

бяха като

гиганти за мен

и това ме накара да мечтая. Мечтата ми пък ме накара да работя още по-усилено, така че да повярвам в себе си. Когато постигнах малък успех, добих и увереност и така и започна това невероятно пътуване, което ме доведе до този ден.

Затова и искам да благодаря от дъното на сърцето си на всички хора по света, които помогнаха мечтата на едно швейцарско момче, което гони топките, да се сбъдне".

Роджър Федерер ще изиграе последния си професионален мач този уикенд в Лондон на турнира "Лейвър къп".