Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тонизира, раздвижва лимфата, чисти токсините

Един от начините за сваляне на излишните килограми, за стягане на фигурата и за справяне с целулита е сухият масаж. Той е изключително ефикасен, здравословен и всеки може сам да си го прави с подходяща четка.

Ще го оценят тези, които не обичат да спортуват или за които физическото натоварване е противопоказано. Сред безспорните предимства на този метод за поддържане на добра форма е лесното и приятно тонизиране на тялото, доброто самочувствие, гладката и стегната кожа, отстраняването на токсините чрез раздвижване на лимфата.

И тук, както и при физически упражнения, процедурата трябва

да се извършва редовно,

но тя е приятна и носи удоволствие на всички. Това, което си струва да се подчертае, е фактът, че процедурата на сухото четкане дава резултат веднага, но само ако цифрата, която сочи кантарът, не е прекомерно висока.

Сухото разтриване може значително да подобри подпухналите форми, да коригира неестетичните гънки и да помогне човек винаги да е в добра форма и самочувствие. Освен това сух масаж всеки може сам да прави в удобно за него време и толкова дълго, колкото пожелае.

Процедурата се извършва

само върху

суха кожа

със суха четка. И за предпочитане е да се прилага преди вземането на душ или вана, с честота най-малко 3 пъти седмично. Всички движения на четката трябва да са в посока към сърцето.

Изключителният ефект от тази проста на пръв поглед процедура е следният: сухото триене подобрява кръвообращението и тонуса на кожата, прави я нежна на допир, изпълва я с енергия, стимулира лимфната циркулация.

Ексфолира мъртвите клетки от роговия слой на епидермиса и процесът на обновяване на клетките се ускорява. Освен това ексфолирането намалява броя на врасналите косми.

В процеса на триене се ускорява притокът на кръв, лимфният поток и циркулацията на кислород, в резултат на което шлаките се отстраняват по-лесно. Това означава, че целулитът намалява, защото кожата придобива тонус и става по-еластична.

Избор на четка

Това е другият важен момент, който не бива да се пренебрегва, когато става дума за сух масаж с четка. От значение са нейните влакна - частта, която контактува директно с кожата. Идеалният ексфолиант и масажор за тяло е с умерено твърд естествен косъм. Прекалено меките косми ще улеснят пилинга, но няма да масажират правилно целулита.

Четките с пластмасови синтетични косъмчета са опция за по-нежни зони или чувствителна кожа (важно е да се съобразите с типа кожа). Те имат по-деликатен ефект.

Сизал е вид многогодишни растения от семейство Агавови. Отглеждат се в по-сухи тропични и субтропични райони, заради листата, от които се получава

влакно, наречено също сизал

То е доста по-твърдо и тези четки са по-подходящи за зони като петите. Добри са и за други области, но всичко зависи от конкретния случай. Хубаво е човек да се съсредоточи върху усещанията и да не уврежда кожата си. В никакъв случай сухият масаж с четка не бива да причинява болка.

Изборът на четка има и функционална страна – предназначението, т.е какви проблемни зони ще бъдат третирани. Оттук следва и дизайнът на четката - многофункционална, с дълга или къса дръжка.

Посоката на разтриване е

отдолу нагоре

Най-доброто време за сухото разтриване е сутрин. Процедурата за отслабване има тонизиращ, ободряващ ефект и не е много подходяща да се прилага преди лягане. Започнете сухия масаж отдолу нагоре – от краката и се придвижвайте постепенно нагоре, по пътя на лимфата.

Във всяка зона трябва да се направят няколко движения. Хълбоците и задните части се масажират и разтриват в кръг обратно на часовниковата стрелка. Предната част – коремът, се разтрива с леки кръгови движения също обратно на часовниковата стрелка. Полезно е да разтривате ръцете от китките към раменете. На гърба масажът със суха четка се извършва от кръста до раменете с леки многократни докосвания. Раменете се разтриват от врата навън с едно движение.

Сухото разтриване ще помогне да се отървете от кожни проблеми като настръхнала или "гъша кожа”, като се извършват кратки целенасочени движения. Грубите, лющещи се лакти и колене се третират с кръгови движения, а твърдите кератинизирани пети – с по-интензивно триене. За това са подходящи твърди четки. Сухото разтриване замества пилинг продуктите.

Противопоказание за сухо триене може да бъде заболяване и увреждане на кожата. Този тип триене се нарича "сухо" неслучайно. Мократа кожа може да се опъне. С използването на вода задължително се използват продукти на сапунена основа, за да се създаде плъзгане по кожата с масаж, а не да се разтяга.

Четката трябва

да се измива

със сапун

и да се подсуши добре преди следващата процедура. Така ще се запази по-дълго време и употребата й ще е хигиенична.

Ако човек свикне редовно да си прави сух масаж и добави леки упражнения като ходене, танци, йога или колоездене, а също така пие поне 1,5 л вода на ден, ще подобри чувствително общото си здравословно състояние.